Braderie in Egmond aan Zee!

Ieder jaar worden er verschillende braderieën in Egmond aan Zee georganiseerd. Op een braderie is het uiteraard supergezellig. Je kunt er van alles kopen. Dat zijn niet alleen dingen die je kunt eten, maar ook non-foods. Vervolgens kun je al dat lekkers gaan opeten in je vakantie-accommodatie in het Noord-Hollandse kustplaatsje. In Egmond aan Zee is niet alleen een braderie te bezoeken. Het is ook een plek waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Om bijvoorbeeld te gaan genieten van de berkensigarenmaker.

Berkensigarenmaker

De berkensigarenmaker heeft een lengte die tussen de 5 en 7 millimeter ligt. Als je het insect wilt spotten, moet je in de maanden mei, juni, juli, augustus en september buiten zijn. De berkensigarenmaker heeft een prachtige kleur. Hij is namelijk metaalgroen of metaalblauw. Bovendien heeft het insect een overweldigende glans. Wat verder opvallend is, is dat de snuit aanzienlijk lang is. Veel langer dan de rest van de kop van het beest. Waar houdt de berkensigarenmaker zich het liefst op? Dan moet je denken aan bosschages en bosranden. Het is een dier dat algemeen voorkomt in het Nederlandse landschap.

Een andere naam voor de berkensigarenmaker is blauwe berkenbladroller. Het is een beest dat veel verschillende soorten loofbomen kan aanwenden om zich voort te planten. De dame gebruikt een heel blad om haar bladwikkel in elkaar te zetten. Als met blad niet groot genoeg is, worden er meer bladeren gebruikt om de bladwikkel te bouwen. Het vrouwtje legt in iedere bladwikkel vijf eitjes. De bladwikkel heeft overigens geen lang leven. Dit komt doordat de berkensigarenmaker de hoofdnerf voor de helft heeft doorgebeten. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de bladwikkel gaat verwelken en uiteindelijk op de grond valt.