header image
 

Blokarten

Je ziet het steeds vaker langs de Nederlandse kust: blokarten (strandzeilen, blowkarten). Oók op het strand van Egmond aan Zee. Lekker met een eenpersoons landvoertuig, dat met een zeil is uitgerust, langs de vloedlijn van de Noordzee scheuren. Blokart wordt overigens uitgesproken als blo-kart. In 1999 zag het blokarten het levenslicht. Paul Beckett, geboren en getogen in Nieuw-Zeeland, is de uitvinder van de blokart. Als het vriest monteer je een schaatset onder de blokart en kun je hem gebruiken als een ijszeiler.

 

Ga blokarten op het strand van Egmond aan Zee

 

Het blokarten onderscheidt zich op velerlei manieren met andere vergelijkbare sporten. Een blokart wordt met de hand gestuurd, het voertuig is zeer wendbaar, een blokart is te vervoeren in een kleine auto, hij is binnen 10 minuten op te bouwen, een blokart is kinderlijk eenvoudig te besturen en is bovendien geschikt voor een grote doelgroep.

De besturing van een blokart

De bestuurder van een blokart gebruikt het voorwiel van een blokart om te sturen. Met de twee achterwielen, die gefixeerd zijn, kan er niet gestuurd worden. Deze draaien om hun as. De bestuurder van een blokart wordt ook wel een piloot genoemd. Deze piloot neemt plaats in een zitje, een zitje dat tussen de twee achterwielen is geplaatst. Mensen die over zeilervaring beschikken, zijn ook in staat om een blokart te besturen. Als je een blokart bestuurt zijn beide handen noodzakelijk. Eén hand wordt gebruikt voor de zogenaamde schoot en de andere hand rust op het stuur. Als je een beetje angstig bent om alleen een blokart te besturen, kun je ook voor een 2-zits blokart kiezen.

Tussen windkracht 3 en 7

Om te kunnen blokarten hoef je niet eerst op een lange cursus. Het is een sport/bezigheid/hobby die heel snel valt te leren, voor zowel jonge als oude mensen. Als het niet waait, ben je uiteraard zo uit geblokart. De wind moet minimaal met een kracht van 3 blazen. Maar het mag natuurlijk ook niet te hard waaien. Als de wind harder dan kracht 7 blaast is het niet meer veilig om te blokarten. Ook de richting van de wind speelt een belangrijke rol bij blokarten. Het meest ideaal is als de wind van zee komt. In dat geval kun je heerlijk langs de vloedlijn blokarten. Als de wind uit het zuiden of het noorden komt, moet je over de breedte van het strand zigzaggen. Los zand en de branding zijn no-go-area’s voor iemand die aan het blokarten is. In beide gevallen sta je dan namelijk abrupt stil.

Voor snelheidsduivels is blokarten ideaal. Met een blokart kun je namelijk met meer dan 50 kilometer per uur over het strand vliegen. 93 kilometer per uur is het snelheidsrecord met een blokart. Dit record werd door een Nieuw-Zeelander gevestigd. Eenieder die de veiligheidsinstructies bij het blokarten respecteert hoeft geen enkel gevaar te lopen. Bij het blokarten is het verplicht om een helm en een gordel te dragen. Verder is het belangrijk om altijd je handen en voeten binnenboord te houden. Als de blokart toch omvalt, is er nog niets aan de hand. Het voertuig valt namelijk op de mast van het zeil. Daarnaast ben je door de kooiconstructie altijd beschermd.

Bergen aan Zee

Vlak in de buurt van Egmond aan Zee, ligt Bergen aan Zee. Bergen aan Zee is een waanzinnig mooie kustplaats. Bergen aan Zee ressorteert onder de gemeente Bergen. Bergen is een chique plaats waar heel veel hedendaagse kunstenaars zijn neergestreken. De weg van Bergen naar Bergen aan Zee is een sensatie op zich. Deze weg meandert sierlijk door het duinlandschap heen; alsof je in het buitenland bent. Het strand van Bergen aan Zee is breed en lang. Bovendien is het strand brandschoon. Voor iedereen is het dus genieten om op het strand te zijn: jong en oud. Ieder jaargetijde is het de moeite waard om naar Bergen aan Zee te gaan!