header image
 

Bramen plukken

In Egmond aan Zee bramen plukken is een hele leuke bezigheid. De meeste mensen zijn begonnen met het plukken van bramen toen ze nog jong waren. Hele gezinnen trekken er met de kids op uit om aan de randen van wegen en in bossen de jacht te openen op overheerlijke bramen. Bramen zijn er in veel verschillende soorten: meer dan zeshonderd. Bramen zijn overigens familie van een andere overheerlijke fruitsoort: aardbeien. Uiteraard zijn er in Egmond aan Zee heel veel verschillende plekken waar je bramen kunt plukken. Het plaatsje aan de Noord-Hollandse kust is in het bezit van duinen en bossen; dat zijn allemaal plaatsen waar bramen prima kunnen gedijen. Als je ze eenmaal geplukt hebt, kun je ze vervolgens lekker opeten op het prachtige strand van Egmond aan Zee! Augustus en september zijn dé maanden om bramen te plukken. Je moet ze dan ook vrijwel direct opeten, want ze bederven snel; in de koelkast zijn ze maar enkele dagen houdbaar; in de diepvries uiteraard veel langer!

Kwark

Bramen zijn heerlijk als je ze door de kwark mixt; het geeft een verfrissende smaak. Uiteraard kun je ze ook gewoon opeten. Verder kun je bramen ook toevertrouwen aan een overheerlijke salade. Maar de echte liefhebbers van bramen maken er een taart van. Dan moet je natuurlijk wel bakvaardigheden bezitten. Maar als je eenmaal een taart hebt gebakken, kan het culinaire feest gaan beginnen!

Jam van bramen

Bramenjam! Dat is heel erg lekker. En geenszins moeilijk om te bereiden. Er zijn maar een paar ingrediënten die je nodig hebt om een bramenjam te maken. Uiteraard bramen. En daarnaast geleisuiker en citroensap!

Wandelen door de duinen

Veel mensen ervaren het als bijzonder aangenaam om door de duinen te wandelen! Op de keeper beschouwd is het ieder moment van het jaar interessant om van het duinlandschap te genieten. In het voorjaar komt het duinlandschap letterlijk tot bloei; in de duinen is het dan genieten geblazen: de mooiste kleuren worden vergezeld door de heerlijkste geuren. Uiteraard trekt dat veel dieren aan! Insecten zoals vlinders en libellen. Deze insecten vormen op hun beurt een grote aantrekkingskracht op talloze soorten vogels! Voor vogelaars en vogelspotters vormen de duinen dus een waar paradijs! Vroeger kon je in duinen ook veel konijnen spotten, maar die tijden zijn voorbij!