header image
 

Branding raften

Eén van de leukste dingen die je kunt ondernemen als je op vakantie gaat naar Egmond aan Zee, is het zogenaamde branding raften. Het is een bezigheid voor waterratten en avonturiers. Het idee is heel eenvoudig; je stapt met een clubje mensen in een rubberbootje oftewel coastraft om vervolgens de golven van de branding te trotseren. Dit is een zeer leuk groepsuitje waarbij er een fraaie dynamiek ontstaat. Het is overigens al heel interessant om te kijken hoe andere mensen aan het branding raften zijn. Dat kun je gewoon doen vanaf het strand van Egmond aan Zee. Als je het leuk vindt om te gaan branding raften, kun je het beste een beroep doen op één van de activiteitenbureaus die deze bezigheid aanbieden.

Drukke scheepsroutes

Op de Noordzee varen heel veel schepen; het is zelfs de drukstbevaarde zee ter wereld. Dat komt door de ligging van de Noordzee en alle omliggende landen die heel actief zijn in de handel over het water. Niet voor niets is de haven van Rotterdam één van de grootste havens ter wereld. Naast het feit dat de Noordzee belangrijk is voor de economie, heeft het ook een grote natuurwaarde. Zo vinden heel veel zeevogels en vissen daar hun natuurlijke habitat. Ook voor kunstschilders is de Noordzee een ongekende schatkamer. Er zijn letterlijk zoveel grijstinten op te tekenen: de wolken, de golven, et cetera.

Groot-Brittannië 

Op de Noordzee kunnen enorme stormen tot ontwikkeling komen. Toch zullen de golven nooit de hoogtes bereiken zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij het Amerikaanse Hawaï. De golven die daar kunnen ontstaan, zijn huizenhoog. Groot-Brittannië is de reden waarom dat type golven niet in de Noordzee kunnen ontstaan. Groot-Brittannië is namelijk de natuurlijke golfbreker die ervoor zorgt dat de golven niet tot hele grote proporties kunnen aanzwellen. 

Torenhoge golven

Golfsurfen is een spectaculaire sport! Het is ook geen ongevaarlijke sport. Tenminste als je gaat golfsurfen op hele hoge golven. Die hele hoge golven zijn ook in Europa te vinden: niet in Nederland, maar wel in Portugal. Aan de Portugese kust bevindt zich het plaatsje Nazaré. Nazaré geniet wereldfaam onder de golfsurfers hetgeen zeer goed verklaarbaar is. De golven voor de kust van Nazaré bereiken namelijk enorme hoogtes. Dan moet je denken aan 30 meter-plus! Als je op dit soort golven wilt gaan surfen moet je natuurlijk van goeden huize komen. Als je namelijk valt, dendert er een enorme bak met water over je heen; je moet dus in staat zijn om lange tijd je adem in te houden!