header image
 

Bridgen

Bridgen is fantastisch! Er zijn twee groepen van mensen die in Egmond aan Zee bridgen: de Egmond aan Zee-naren en de mensen die als toerist een bezoekje aan het Noord-Hollandse kustplaatsje brengen. Naast het feit dat bridgen een kaartspel is, is het ook duidelijk een denksport. Het is daarbij de kunst om er alles aan te doen om de geluksfactor zoveel mogelijk uit te schakelen. Mensen die goed kunnen bridgen, blinken in een paar eigenschappen heel goed uit: samenwerken, geheugen, logisch denken en concentratie. 

Bieden en spelen

Als je wil gaan bridgen, heb je vier deelnemers en tweeënvijftig kaarten nodig. De eerste actie, is het delen van de kaarten. Eén voor één worden de kaarten vervolgens gedeeld door de deler. Waarbij de speler ter linker hand van de deler de eerste kaart in ontvangst neemt. Uiteindelijk krijgt iedere speler dertien kaarten in zijn bezit. Er wordt gespeeld met twee koppeltjes: noord & zuid en oost & west. Bieden en spelen zijn de twee onderdelen van het bridgen.

B.C. De Branding

Veel mensen die op vakantie gaan naar Egmond aan Zee, willen graag bridgen. Als je met familie of vrienden een vakantiehuisje of een andere vakantie-accommodatie hebt gehuurd op één van de vakantieparken is het natuurlijk heel erg leuk om aan het einde van de dag een kaartje te gaan leggen. Op die manier heb je een gezellige avond. Mensen die in Egmond aan Zee wonen, kunnen gaan bridgen bij de Bridgeclub De Branding (adres: Julianastraat 5, 1931 CA Egmond aan Zee).  

Sport waarbij je moet nadenken

Op de keper beschouwd bestaan er twee soorten sporten: denksporten en niet-denksporten. Uiteraard moet je bij alle sporten nadenken, maar bij denksporten wordt net iets meer geestkracht gevraagd. Er wordt een groot beroep gedaan op het analytisch denkvermogen van de deelnemer die denksport bedrijft. Er bestaan verschillende soorten denksporten zoals dammen, schaken, bridge en scrabble. Deze denksporten worden in competitieverband gespeeld. Maar er zijn ook denksporten waarvoor dat niet geldt zoals manillen, poker en puzzelen. Veel oudere mensen bedrijven denksport om daarmee hun geest helder te houden. Dit wordt zogenaamde hersengymnastiek genoemd. Toch bestaat er onder artsen geen consensus of hersengymnastiek daadwerkelijk werkt!