header image
 

Bruinvissen spotten

Als je op het strand van Egmond aan Zee aan het wandelen bent en je kijkt naar de zee, bestaat er een kans dat je bruinvissen zult spotten. Dat is natuurlijk een waanzinnige ervaring. Bruinvissen zijn zogenaamde zeezoogdieren. Zeehonden zijn óók zeezoogdieren. Langs de kust van Egmond aan Zee leven twee verschillende soorten zeehonden: de gewone en de grijze zeehond. Deze prachtige dieren doen het tegenwoordig heel goed en zijn volop te spotten. Om een bruinvis te zien, is meer geluk nodig; ondanks het feit dat de bruinvis de meestvoorkomende walvissoort in de Noordzee is. Gelukkig zijn er verschillende schippers op de Noordzee en Waddenzee die zeehond- en bruinvisspottours aanbieden. Uiteraard is dat een zeer leuke ervaring!

Varken van de zee

De bruinvis heeft ook nog verschillende andere namen; varken van de zee, zeevarken en watervarken. Het zijn overigens grote dieren; kijk maar eens naar de afmeting en het gewicht dat ze kunnen krijgen; lengte: 1,80 meter en gewicht: 60 kilogram. Afgaande de naam denk je bij een bruinvis met een bruine vis vandoen te hebben, maar dat is niet waar; het is een donkergrijs zeezoogdier. Bruinvissen kunnen hun leven op verschillende manieren leiden: alleen, maar ook in groepen. Deze groepen bruinvissen kunnen uit twee tot tien exemplaren bestaan. Uiteraard moeten bruinvissen eten; op het menu staan onder andere garnalen, pijlinktvissen en vissen. Zelf worden ze gegeten door orka’s, haaien en grijze zeehonden!

SOS Dolfijn

Niet alle bruinvissen leven in de vrije natuur; als je naar Dolfinarium Harderwijk gaat, kun je bruinvissen gaan bekijken die in gevangenschap leven. De bruinvissen die in het dolfinarium verblijven, zijn ooit gestrand op de Nederlandse stranden. Vervolgens zijn ze naar Harderwijk overgebracht om daar te revalideren. Sommige van deze dieren konden niet meer worden teruggezet en leven nu permanent in het dolfinarium. 

Walrussen

In Dolfinarium Harderwijk leven nog meer verschillende zeezoogdieren waaronder walrussen. De natuurlijke leefomgeving van de walrussen vormen de koude zeeën van het noordelijke halfrond. Het woord ‘walrus’ heeft een Scandinavische oorsprong; namelijk ‘val ross’ hetgeen walvispaard betekent. De slagtanden zijn het belangrijkste kenmerk van de walrus. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn in het bezit van slagtanden. De slagtanden van de mannetjes zijn steviger, rechter en langer dan de slagtanden van de vrouwtjes. Gemiddeld hebben de slagtanden een lengte van 50 centimeter, maar er zijn ook slagtanden beschreven van 100 centimeter! Naast de slagtanden bezitten walrussen ook kenmerkende snorharen! Wat verder opvalt, is dat de kop van walrussen klein is in vergelijking tot het lichaam.