Vliegen of zweven als een vogel, wie wil dat nou niet? Nou dat kan! Op het strand van Egmond aan Zee. Deltavliegen is namelijk de laatste tijd enorm populair geworden. Deltavliegen wordt ook wel zeilvliegen genoemd. En als je de grens over gaat heeft het weer andere namen, namelijk hanggliding (Engels taalgebied), drachenfliegen (Duits taalgebied) en deltaplane of vol libre (Frans taalgebied). De meeste mensen denken bij deltavliegen aan berggebieden, maar ook in het vaderlandse duingebied kan er volop gevlogen worden met deltavliegtuigjes.
Het deltavliegen heeft een nauw verwant neefje, het zogenaamde paraglijden oftewel paragliden oftewel skygliden. Paraglijders oftewel paragliders oftewel skygliders hebben een bestuurbaar glijscherm oftewel chute oftewel parapente tot hun beschikking. Met de term soaren wordt de luchtstroming bedoeld die het deltavliegen en paraglijden in de duinen mogelijk maakt.
Soaren
Soaren is een fenomeen en begrip uit de luchtvaart. Met soaren wordt het vliegen op de wind vóór een obstakel bedoeld. Verschillende objecten kunnen hierbij dienen als obstakels zoals hoge bergen, diepe kliffen, forse duinen, robuuste dijken, grote gebouwen, et cetera. Het belangrijkste is dat de aanstromende wind over het obstakel heen stroomt. De zogenaamde hellingsstijgwind zorgt ervoor dat je gaat stijgen én dat het dalen grotendeels wordt opgeheven. Onder voorwaarden van optimale omstandigheden kunnen deltavliegers of paragliders urenlang in de lucht blijven hangen, zelfs in de duinen. Bas de Weert is een voorbeeld van een piloot die een puike prestatie leverde in de Nederlandse duinen. Bas de Weert vloog namelijk in 2011 met een glijscherm van Wijk aan Zee naar Den Helder en weer terug. Hij vloog daarbij vlak langs de duinen.
Hoogste duin van het land
Als je wilt gaan soaren langs de kust moet je hopen op laminaire wind oftewel aanlandige wind. In het algemeen is het de regel dat naarmate het object groter is, er minder wind voorhanden hoeft te zijn. Nu zijn de duinen relatief lage objecten, dus om in dit gebied te kunnen soaren is relatief veel wind noodzakelijk.
Schoorl, dat ressorteert onder de gemeente Bergen, is in het bezit van Neerlands hoogste duin. Maar liefst 55,4 meter toornt deze duin boven het Schoorlse landschap uit. In de provincie Zeeland, in het plaatsje Zoutelande, ligt de op één na hoogste duin van Nederland. Deze duin heeft een hoogte van 54 meter.
Het duinsoaren is niet voor beginnende deltavliegers en paraglijders weggelegd. Als je de kneepjes van het vak goed beheerst kun je pas op een verantwoorde manier gaan duinsoaren. Met andere worden; je moet goed kunnen lieren én goed kunnen bergvliegen. Alleen bij eb is het mogelijk om te duinsoaren; bij vloed is het strand namelijk veel te smal. In Nederland is het vanzelfsprekend verboden om de duinen te betreden, gelukkig is het wel toegestaan om er overheen te vliegen!
Duinsoaren kan heel hard gaan, snelheden van 60 kilometer per uur zijn geen uitzondering. Het is daarom wel heel erg belangrijk om constant alert te zijn. Zeker als er meer mensen aan het soaren zijn en het druk op het strand is. Als er meerdere mensen aan het soaren zijn, bevinden zij zich vaak op verschillende hoogtes. Maar door de dynamiek van de sport kunnen zij heel snel van hoogte veranderen, hetgeen dus gevaarlijk kan zijn voor de andere mensen die aan het soaren zijn.
Otto Lilienthal
Eén van de beroemdste Duitse uitvinders was Otto Lilienthal. Lilienthal was onder andere een luchtvaartpionier die veel verschillende soorten zweefvliegtuigen ontwierp. Hij werd geboren in Anklak op 23 mei 1848 en stierf in Berlijn op 10 augustus 1896. Hij begon met experimenteren in 1867; nadat hij zijn opleiding aan de technische school in Potsdam voltooide. In Berlijn liet hij een 15 meter hoge heuvel aanleggen waar vanaf hij zijn testvluchten kon houden. Heden ten dage staat er een monument op deze heuvel en is de omgeving het Otto Lilienthal-park geworden. Lilienthal maakte meer dan tweeduizend testvluchten; helaas raakte hij bij zijn laatste testvlucht ernstig gewond; de volgende dag stierf hij.