header image
 

Duindoornbessen pukken

Egmond aan Zee is één van de mooiste kustplaatsen van ons land. Niet in de laatste plaats om het feit dat het badplaatsje in het bezit is van prachtige duinen! Het is zeer de moeite waard om door deze duinen te wandelen. Dat is erg rustgevend. De duinen zijn ook het leefgebied van talrijke diersoorten waaronder vogels en konijntjes! In de duinen is het ook genieten van prachtige kleuren: geelgekleurd duinzand, groen helmgras en daarboven (in de zomer) een blauwe hemellucht. Op sommige plekken zijn de duinen hoog. Als je op zo’n hoge duin staat, heb je een fantastisch uitzicht en kun je het strand en de Noordzee mooi gaande slaan!

Vruchten die eetbaar zijn

Het aantal plantensoorten dat in de duinen van Egmond aan Zee groeit, is groot te noemen. Veel van deze prachtige planten dragen vruchten die eetbaar zijn; voor dieren en mensen. Om ze aantrekkelijk te maken, hebben de vruchten mooie en opvallende kleuren. Doordat de vruchten worden gegeten, worden de zaden verspreid en is de toekomst van de planten gegarandeerd!

Duindoorn

Voor een wonderbaarlijke oranje kleur, kom je al snel uit bij de duindoorn. Heel veel vogelsoorten kunnen de verleiding niet weerstaan om van duindoornbessen te snoepen! Ook voor mensen is het heel erg leuk om duindoornbessen te plukken! Dan moet je overigens wel weten waar je ze moet zoeken. De grootste kans om ze te vinden, is in gebieden met open en kalkrijke duinen! Duindoornbessen zijn heel gezond: ze zitten barstensvol met goede stofjes waaronder vitamines!

Ladderzatte vogels

Gedurende de winter treedt er een vergistingsproces op in de duindoornbessen waardoor er alcohol wordt aangemaakt. Als ze dan worden opgegeten door vogels, worden deze min of meer dronken en gaan dan lachwekkend gedrag vertonen!  

De hoge duinen van Schoorl en Zoutelande

Nederland is voor het leeuwendeel een vlak land. Het landschap van Zuid-Limburg herbergt heuvels. Daarnaast bevinden zich langs de kust ook heuvels: duinen! Duinen zijn indrukwekkende massa’s van zand. Als je hele hoge duinen wil spotten, kun je het beste naar de kust van Noord-Holland en Zeeland togen. In Noord-Holland bevindt zich de kustplaats Schoorl waar zich een duin bevindt met een hoogte van 55,4 meter; de hoogste duin van het land. Op de tweede plaats staat een duin die in het Zeeuwse Zoutelande te bekijken valt. Deze duin heeft een hoogte van 54 meter!