header image
 

Escape room

In Egmond aan Zee is heel veel te doen! Het gros van de mensen komt uiteraard naar deze fantastische kustplaats om er lekker van de duinen, het strand en de Noordzee te genieten. Maar er zijn ook dagen die zich beter lenen voor een indoor/binnenactiviteit. Bijvoorbeeld op dagen als de weergoden ons niet goed gezind zijn. Nu is het wel zo dat het altijd interessant is om het strand te bezoeken: weer of geen weer. Eén van de leukste dingen die je kunt ondernemen, is het spelen van escape room. Escape room is heel erg spannend. In de provincie Noord-Holland, de provincie waaronder Egmond aan Zee ressorteert, bevinden zich inmiddels meer dan zestig verschillende escape rooms. Zo heb je escape rooms in Alkmaar, Anna Paulowna, Heerhugowaard en Wormerveer; allemaal plaatsen die niet zo ver van Egmond aan Zee vandaan liggen. Het spelen van escape rooms heeft de laatste tijd een enorme vlucht genomen in ons land; bijna dagelijks worden er escape rooms bijgebouwd en geopend. 

Ontsnapkamer

Het spel escape room is niet alleen alleen bekend onder de naam ‘escape room’. Er zijn ook veel andere namen waarmee het spel aangeduid wordt. Zoals daar zijn: ontsnapkamer, ontsnappingsspel, exit game, escape game en escape challenge. De bedoeling van escape room is, dat een groep mensen die opgesloten is in één of meerdere kamers, daar zo snel mogelijk uit moet zien te komen. Ze moeten zich daarbij door allerlei raadsels, puzzels, codes, sleutels en verborgen aanwijzingen zien te worstelen. Een escape room kan zich in allerlei verschillende gebouwen/bouwsels bevinden zoals fabrieken, huizen, boten, auto’s en bussen. 

Hollywoodfilms

Het zal niemand verbazen dat er ook verschillende films zijn gemaakt over het thema escape room. Dit genre films wordt psychologische horrorfilms genoemd. In 2019 verscheen de film Escape Room in de bioscoopzalen. Het verhaal gaat als volgt. Zes mensen worden uitgenodigd om escape room te spelen. Deze mensen kennen elkaar niet en hebben allemaal een verschillende achtergrond. Zij denken te spelen voor een bedrag van 10.000 dollar, maar in werkelijkheid staat er iets anders op het spel; namelijk hun levens! De film kostte maar 9 miljoen dollar, maar bracht een veelvoud daarvan op; namelijk 155 miljoen dollar! De opnames vonden plaats in Zuid-Afrika.