header image
 

Fietsen

Wat is er nou leuker dan te fietsen door het duinlandschap van Nederland. De duinen zijn betoverend mooi en veranderen bovendien doorlopend. De ‘zandheuvels’ worden namelijk voortdurend door de wind geboetseerd en hebben daardoor altijd een ander aanzien.

Fietsen Egmond aan Zee

Fietsen aan de Noordzeekust is daarbij heel erg gezond. In het binnenland kan nog weleens een vervelende smog hangen, aan de kust is dat natuurlijk niet aan de orde. Aan de kust heb daarentegen je te maken met een frisse, aangename zeewind. Tel daarbij op dat de fietsinfrastructuur in heel Nederland in een uitmuntende staat verkeert en je kunt derhalve onbezorgd van het fietsen genieten én van de omgeving waar je doorheen fietst. Uiteraard zijn er vanuit Egmond aan Zee fantastische fietstochten te maken.

Door de duinen langs de Noordzeekust

Egmond aan Zee ligt midden in de duinen. Het is geweldig om daar te fietsen. Feitelijk heb je dan twee mogelijkheden. Of je koerst naar het noorden of je koerst naar het zuiden. Als je je zinnen hebt gezet op de noordelijke richting eindig je uiteindelijk in de marinestad van Nederland, Den Helder. Dit is een prachtige route waarbij je onder andere de kustplaatsen Bergen aan Zee, Schoorl, Camperduin, Petten, Sint Maartenszee, Callantsoog, Groote Keeten, Julianadorp aan Zee en Huisduinen passeert. Als je eenmaal in Den Helder bent aangekomen, is het zeer de moeite waard om de overtocht naar het Waddeneiland Texel te maken. Texel is een geweldige fietsbestemming waar je urenlang heerlijk kunt fietsen. Het is een echt fietsparadijs! Fietsmekka!

Als je vanuit Egmond aan Zee naar het zuiden koerst, fiets je uiteindelijk door het Zeeuwse landschap totdat je de Belgische grens bereikt. Maar goed, dan ben je wel een paar dagen onderweg. Tegenwoordig is er in een Nederland een ideaal systeem voor fietsers aanwezig, het zogenaamde fietsknooppunten. Via dit systeem kom je met de fiets op de meest bijzondere plekken van Nederland. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de route, maar kunt maximaal genieten.

Fietsen op het strand

Je kunt niet alleen op het strand van Egmond aan Zee wandelen, je kunt er ook fietsen. Dat gaat het beste als je over een mountainbike beschikt. Als je met een gewone fiets op het strand gaat fietsen vereist dat namelijk de nodige skills en een topconditie, zeker als je onverhoopt in het losse strandzand terecht komt. Het beste kun je langs de vloedlijn koersen, daar is het zand harder. Iedereen die op het strand wilt gaan fietsen heeft de neiging om met dikke noppen onder de banden op de fiets te stappen, maar dat moet je juist niet doen. Het beste kun je banden gebruiken die geen of weinig profiel bezitten. Naast het recreatieve fietsen op het strand, worden er ook fietswedstrijden op het strand gehouden. Over het algemeen worden deze wedstrijden in de herfst en winter georganiseerd.

Fietsen huren

Als je op vakantie bent in Egmond aan Zee en je wilt graag gaan fietsen is het niet noodzakelijk om fietsen van thuis mee te nemen, er zijn in het voormalige vissersdorp meer dan voldoende mogelijkheden om fietsen te huren. Naast gewone/reguliere fietsen kun je in de fietswinkels ook elektrische fietsen, fietsen met trapondersteuning, kinderfietsen, et cetera huren.

Elektrische fiets

Het valt de laatste jaren op dat er steeds meer elektrische fietsen in het straatbeeld verschijnen. Ze zijn enorm in opkomst bij met name oudere mensen. Door de elektrische fiets oftewel e-bike kunnen veel oudere mensen toch blijven fietsen ondanks het feit dan hun conditie minder wordt. Fietsen met een e-bike is overigens niet helemaal zonder risico’s. Het wordt steeds drukker op straat en de snelheden van de elektrische fietsen kunnen hoog zijn. Er is wel degelijk een gevaar dat mensen kunnen vallen. De fietsbereik van een elektrische fiets is afhankelijk van de accu. De accu’s worden gelukkig steeds beter waardoor er steeds verder en langer kan worden gefietst.