header image
 

Flyboarden

Over het begrip flyboarden doen veel misverstanden de ronde. Met het woord worden namelijk twee verschillende sporten bedoeld. Het flyboarden op het land (incluis het strand) en het flyboarden op het water.

flyboarden Egmond aan Zee

Ten noorden van Edmond aan Zee ligt het kustplaatsje Groote Keeten. Groote Keeten ressorteert onder de gemeente Schagen. Het strand van Groote Keeten is de ideale locatie voor het land-flyboarden. Het strand van Groote Keeten is namelijk enorm breed waardoor zonaanbidders en strandactiviteiten, waaronder het flyboarden, elkaar niet hoeven te bijten. Overigens is er één strand nog breder dan het strand van Groote Keeten en dat is het strand van het Waddeneiland Terschelling. Als je tijdens je verblijf in Egmond aan Zee daarentegen wilt gaan water-flyboarden kun je het beste togen naar dé marinestad van Nederland, Den Helder. In Den Helder zijn verschillende bedrijven die het mogelijk maken om op het water te flyboarden.

Flyboarden op het land (strand)

Voor het flyboarden op het land (of strand) zijn twee andere namen in omloop: het landboarden en het kitelandboarden. Bij het land-flyboarden worden zogenaamde ‘all terrain boards’ of ‘mountainboards’ gebruikt. Deze boards lijken op grote skateboards of snowboards op luchtbanden. Om een land-flyboard voorwaartse stuwing te geven wordt een zogenaamde kite (vlieger), kitesurfvlieger, snowkite of matrasvlieger ingezet. Het board wordt door deze manier voortgetrokken op het land of strand. Des te meer wind er staat, des te hoger de snelheid wordt. De flyboarder kan zelfs zo hard gaan dat hij los komt van het strand. Op dat moment kunnen er van allerlei tricks en stunts worden uitgehaald.

Ondertussen wordt er al meer dan 10 jaar in Nederland geland-flyboard. Het is een sport die door meer dan zeshonderd mensen wordt uitgeoefend. Ook voor kitesurfers is het een geweldige sport. Als zij in de winter het water niet op kunnen, kunnen zij toch trainingsarbeid verrichten op het land of strand. Daarnaast heb je nog de die-hard flyboarders die het hele jaar door aan het land-flyboarden zijn. In Frankrijk en Engeland is het land-flyboarden enorm populair. Deze landen tellen duizenden beoefenaars. Er zijn daar zelfs speciale parken aangelegd voor de land-flyboard-sport. Bovendien worden er in de genoemde landen nationale en internationale kampioenschappen georganiseerd.

Omdat de snelheden tijdens het land-flyboarden zo hoog kunnen zijn en de ondergrond heel hard, is het wel een sport met de nodige risico’s. Het is daarom zaak om jezelf goed te beschermen. Het is derhalve verstandig om een helm, kniebeschermer, scheenbeschermer, elleboogbeschermer, backprotector en een impactshort te dragen. Daarnaast is het van groot belang om het juiste materiaal te gebruiken waarbij het belangrijk is dat de vliegers goed kunnen de-poweren. Op deze manier kun je op ieder tijdstip de wind uit de vlieger halen, waardoor er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Op het water flyboarden

Bij het water-flyboarden is er middels een lange slang verbinding tussen de flyboarder en een jetski oftewel waterscooter. De water-flyboarder kan nu opstijgen, omdat er voldoende druk is opgebouwd. Je kunt dan zweven als een superheld. Vervolgens duik je als een dolfijn weer het water in. Bij het flyboarden zijn verschillende tricks, stunts en capriolen uit te halen.

Franky Zapata

Frankrijk is het land waar Franky Zapata op 27 september 1978 werd geboren. Zapata heeft in zijn leven veel uitvindingen gedaan. Zo is hij de uitvinder van de Flyboard en Flyboard Air. Hij heeft veel persoonsvervoersmiddelen uitgevonden die geschikt zijn voor het land en water. Zapata maakt ook gebruik van deze vervoermiddelen. Zo vloog hij met een Flyboard Air het Kanaal over. We schrijven dan 4 augustus 2019. Hij had 22 minuten nodig om deze overtocht uit te voeren. Zapata maakte deze toch niet alleen, hij werd begeleid door een escorte van Franse marineschepen en helikopters! Je kunt je voorstellen dat dit een fantastisch gezicht moet zijn geweest!