header image
 

Garnalen vissen

Eén van de leukste dingen die je kunt doen in Egmond aan Zee, is het vissen op garnalen. Dat kun je op verschillende manieren organiseren: zelf met een netje langs de vloedlijn of georganiseerd met een garnalenvistocht. 

Zelf met een netje

In verschillende winkeltjes in Egmond aan Zee kun je speciale netjes kopen waarmee het mogelijk is om garnalen te vangen. Dit is een hele leuke en spannende bezigheid. Met name kinderen kunnen hier erg enthousiast van worden. Zij zullen met veel trots de vangst aan hun ouders laten zien!

Garnalenvistocht

Eén van de plekken waar je een garnalenvistocht kunt maken, is op het Waddeneiland Texel. De haven van Oudeschild is de plek waar het schip zich bevindt. Nadat de vissersboot de haven heeft verlaten, gaan de netten uit. Naast garnalen komen er vanzelfsprekend veel meer andere zeebewoners in het net terecht. Dan moet je denken aan zandhaaien, platvisjes, pietermannen, knorhaantjes, zeesterren en krabben. Deze bijvangst wordt in bakken op het dek gedaan waarna de schipper er interessante verhalen over vertelt. Uiteindelijk wordt de bijvangst weer overboord geplaatst. De garnaaltjes daarentegen worden in een grote kookpot gedaan. Daarna worden ze gepeld en kan het grote smullen gaan beginnen: je zult nooit zulke verse garnalen hebben gegeten!

Garnalen

Maar wat zijn eigenlijk garnalen? Garnalen behoren tot de groep van kleine kreeftachtigen. Het zijn dieren die zich voeden met planten en dieren. Wat verder bijzonder is, is het feit dat ze groter worden naarmate het water is waarin ze leven warmer is! Het leeuwendeel van de garnalensoorten leeft in zee, maar er zijn ook garnalensoorten die in zoet water prima gedijen. 

Vissen

Mensen jagen al heel erg lang op vissen; de geschiedenis van het vissen is boeiend. Het is allemaal begonnen met het verzamelen van weekdieren uit de zee. Dat weten de wetenschappers omdat er langs diverse kusten; mosselafvalhopen zijn gevonden uit de tijd van de prehistorie. Eén van die locaties is Pinnacle Point. Pinnacle Point bevindt zich in Zuid-Afrika aan de kant van de Indische Oceaan. Men heeft kunnen nagaan dat deze mosselafvalhopen 164.000 jaar oud zijn. Maar dit is nog helemaal niets bij de mosselafvalhopen in Terra Amata bij Nizza. Deze zijn gedateerd op een ouderdom van 400.000 jaar. Mensen maken al gebruik van visgerei sinds de steentijd. Voor het maken van visgerei maakten men gebruik van allerlei natuurlijke materialen zoals beenderen en hoorn. Er waren verschillende vissoorten die flink bejaagd werden zoals zalm, snoek en forel.