header image
 

Golfen

Tijdens het vakantieverblijf in Egmond aan Zee hoeven doorgewinterde golfliefhebbers hun edele sport geen seconde te missen. In de directe omgeving van het voormalige vissersdorpje zijn namelijk drie golfbanen gesitueerd. In Julianadorp aan Zee is dat Golfbaan Oogduyne, in Alkmaar is dat Golfbaan Sluispolder en in Spaarnwoude is dat de Openbare Golfbaan Spaarnwoude.

Golfen

Golfbaan Oogduyne

Julianadorp aan Zee is gezegend met een schitterende golfbaan die negen holes telt, een 9-holes baan dus. Golfbaan Oogduyne is de naam van de golfbaan, die eigendom is van het Landal Beach Resort Ooghduyne. De golfbaan ligt midden op het vakantiepark, maar de golfbaan is ook toegankelijk voor mensen die niet op het park vertoeven. Op de 9-holes (par-70) Golfbaan Oogduyne zijn voor de heren en dames twee afslagplaatsen gemaakt. Dit heeft grote voordelen, golfers kunnen namelijk nu de 18 holes van de baan lopen zonder dat ze dezelfde holes tweemaal hetzelfde hoeven te spelen. Voor de heren golfers (geel) is de afstand van de baan 5.534 meter, voor de dames golfers (rood) bedraagt de afstand 4.984 meter.

Vanaf 1992 kan er gespeeld worden op Golfbaan Oogduyne. Gerard Jol was verantwoordelijk voor het ontwerp van de golfbaan. In 1993 haalde de baan diens eerste mijlpaal, het ontving namelijk de felbegeerde B-status. Vijf jaar later was het weer feest, de A-status werd naar binnengehengeld. In 2007 volgde weer een mooi moment voor de baan, het ontving het certificaat van Committed to Green. Heden ten dage telt de golfclub ruim vierhonderd leden. Doordat Golfbaan Oogduyne vlak in de buurt van de Noordzeekust ligt, heeft dat grote consequenties voor het spel dat gespeeld moet worden op de golfbaan. Langs de kust van Nederland waait het vaker dan in het binnenland, dat is uiteraard van grote invloed op het spel op de baan. Golfbaan Oogduyne heeft een open karakter, op de baan zijn namelijk alleen her en der wat struiken en bosschages aangelegd.

Golfbaan Ooghduyne is feitelijk in het bezit van twee golfbanen. Naast de par-70 baan, ook nog een par-3 baan. Deze par-3 baan is een zogenaamde family-baan waar beginnende golfers hun spel kunnen verbeteren. Als je een beginnende golfer bent en je wilt je spel verbeteren kun je ook les krijgen van één van de drie golfprofessionals die werkzaam zijn op Golfbaan Ooghduyne. Als je op de driving range van Golfbaan Ooghduyne aan het oefenen bent, zul je met zogenaamde floating balls slaan. Wat verder nog heel bijzonder aan de baan is, is dat de rough wordt onderhouden door grazende schapen; Engelse Suffolk schapen in het bijzonder.

Derde sport van Nederland

Golf is inmiddels de derde sport van Nederland geworden, het hoeft alleen voetbal en tennis nog voor zich te dulden. Het spel is de laatste decennia steeds populairder geworden. Dit heeft voor een deel te maken met het feit dat er steeds meer Nederlandse topgolfers op de Europese tour spelen. Rolf Muntz, Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen en Joost Luiten zijn spelers die inmiddels wedstrijden op de Europese tour hebben gewonnen. Met Joost Luiten heeft Nederland zelfs een golfer van wereldformaat, van hem worden grote prestaties verwacht! In Nederland heb je de keuze om op meer dan tweehonderd golfbanen te spelen. Die keuze zal de komende jaren alleen maar vergroot worden, er worden namelijk ieder jaar weer nieuwe golfbanen bijgebouwd.

Joost Luiten

Op 7 januari 1986 zag Joost Luiten in Bleiswijk het levenslicht. Luiten begon al vroeg in zijn leven met golfen; het werd al snel duidelijk dat Luiten over enorm veel talent beschikte. Uiteindelijk kwam het in het bezit van de kaart om toernooien te gaan spelen op de Europese Tour. Op die Europese Tour behaalde hij al een flink aantal overwinningen zoals het Iskandar Johor Open, Oostenrijks Open, KLM Open (Luiten won dit toernooi twee keer), Wales Open en het NBO Oman Open. Het lukte Luiten zelfs om een toernooi in de wacht te slepen op de Aziatische Tour: het prestigieuze Iskandar Johor Open! Helaas heeft Luiten nog niet veel successen behaald op de Majors.