Golfsurfen is de ultieme watersport die je kunt beoefenen! En daar hoef je helemaal niet voor naar exotische oorden zoals Hawaï te togen. Ook de vaderlandse kust leent zich uitstekend voor golfsurfen. Op zomerse dagen zijn er dan ook volop golfsurfers te spotten vóór de kust van Egmond aan Zee. Uiteraard moet het weer wel een beetje meezitten. Als er geen rimpels in het Noordzeewater zijn te bekennen, wordt het uiteraard lastig om een stoere ‘ride’ op je board te maken. Maar de golfomstandigheden kunnen ook optimaal zijn!
Als midden op de oceaan de golfproductie goed op gang is gekomen, rollen de ideale golven in galop richting de kust van Egmond aan Zee en kan het feest op het water beginnen. In de herfst, winter en het voorjaar kun je óók op de Noordzee gaan golfsurfen, alleen dan is het wel noodzakelijk om een pak aan te trekken. Het water kan dan namelijk steenkoud zijn. Groot-Brittannië is de oorzaak dat de golven die voor de Nederlandse kust opduiken, niet huizenhoog zijn. Het eiland fungeert namelijk als een enorme golfbreker, die de hoge golven afzwakt die vanuit de Atlantische Oceaan komen binnenrollen.
Populaire golfsurfspots
Nederland telt twee supergoede spots voor de golfsurfsport: Scheveningen en Wijk aan Zee. De locale omstandigheden zorgen ervoor dat Scheveningen en Wijk aan Zee een enorme aantrekkingskracht op golfsurfers uitoefenen. Op zomerse dagen ziet het daar derhalve zwart van golfsurfers. In de twee genoemde kustplaatsen breken de golven namelijk op een ideale manier, dit komt doordat Scheveningen en Wijk aan Zee naast een havenhoofd liggen, waardoor de zandbanken op een andere manier zijn gevormd. De vorm van de zandbanken is voor een groot deel verantwoordelijk voor de vorm en grootte van de golven die uiteindelijk ontstaan.
Surfboards
Golfsurfers kunnen kiezen uit twee soorten boards. Enerzijds longboards en anderzijds shortboards. Het longboard is langer en zwaarder dan het shortboard. Als je met de sport wilt gaan beginnen, kun je uiteraard het beste starten met een longboard. Beginnende golfsurfers moeten namelijk proberen om überhaupt op een surfboard te kunnen blijven staan. Daarbij is het dan natuurlijk niet verkeerd als je over een stabiel board kunt beschikken, een longboard in dit geval.
Ervaren golfsurfers kiezen eerder voor een shortboard. Het voordeel van een shortboard is dat er veel scherpere bochten mee te maken zijn en dat je er trucs en tricks mee kunt uitvoeren. Als je aan het golfsurfen bent en je valt onverhoopt in het water, kan het voorkomen dat je board afdrijft. Om dit probleem op te vangen zijn de meeste boards uitgerust met een zogenaamde leach. Een leach is een touwtje dat zowel aan het surfboard als aan de voet van de golfsurfer is vastgemaakt. Het nadeel is wel dat het hierdoor moeilijker is om trucs uit te voeren. Het is dan ook hierom dat de meeste golfsurfers geen gebruik maken van een leach. Een golfboard is ook uitgerust met vinnen om beter te kunnen sturen, in totaal heeft een board drie vinnen: twee kleine en één grote. Het oppervlakte van een golfboard is heel erg glad, het is derhalve noodzakelijk om er wax op te smeren om er niet vanaf te glijden of te vallen tijdens het golfsurfen.
Nazaré
Hawaii is niet alleen een waanzinnig fraaie eilandengroep, het is ook een topbestemming om te gaan golfsurfen. De omstandigheden zijn ideaal: de golven zijn hoog, het water is warm en de zon schijnt veelvuldig! Toch is er één plek op aarde waar de topgolfsurfers nog gemotiveerder het water opgaan. Deze plek bevindt zich verrassend genoeg in Europa! De hoogste golven ter wereld worden namelijk gevormd voor de kust van het Portugese plaatsje Nazaré. Hier worden de golven tientallen meters opgestuwd. Het moge duidelijk zijn, dat alleen topgolfsurfers hier het water betreden. Voor andere waterrecreanten is het er levensgevaarlijk! De beelden die worden gemaakt bij Nazaré zijn bijzonder spectaculair!