header image
 

Jetskiën

Eén van de leukste watersporten die je kunt beoefenen, is het jetskiën. Het is een sport voor mensen die van adrenaline houden: snelheidsduivels op het water dus. Ook voor de kust van Egmond aan Zee is het mogelijk om te jetskiën. Een jetski wordt aangedreven door een waterjetmotor en is feitelijk een soort scooter voor het water. Met een jetski kun je van allerlei stunts en capriolen uithalen. Het zijn soms net acrobaten als je ze op het water bezig ziet. Er worden ook wedstrijden georganiseerd met jetski’s. Uiteraard moet je dan over heel veel talent en ervaring beschikken als je in een wedstrijd hoge ogen wil gooien. Het Japanse Kawasaki Heavy Industries is eigenaar van de merknaam Jetski. Een andere grote Japanse producent van jetski’s is Yamaha. Bij hen heten de jetski’s Waverunner en Superjet. Daarnaast heb je nog het Canadese Bombardier die de naam Sea-Doo hanteert. 

Klein vaarbewijs 1 

Om een jetski te besturen, moet je in het bezit zijn van een vaarbewijs: klein vaarbewijs 1 (VB1). Het is natuurlijk van groot belang om een vaarbewijs te hebben als je met een jetski het water opgaat. Nederland is een heel klein land, maar wel met heel veel inwoners. Als de temperatuur in de zomer stijgt en het kwik de hoogste regionen in de thermometer op zoekt, zoekt een groot deel van de bevolking het water op: rivieren, meren, Waddenzee, Noordzee, IJsselmeer en het Markermeer worden dan massaal bezocht door waterrecreanten. Met zoveel mensen in het water, moeten er wel regels zijn voor mensen die zeilboten, motorboten en jetski’s besturen! In Egmond aan Zee is het overigens mogelijk om een jetski te huren en om les te krijgen in het jetskiën. 

Noordzee

Nederland is gelukkig gezegend met heel veel water, dus als je wil watersporten, is dat geen enkel probleem. De Noordzee, meren en rivieren zijn plekken waar je heerlijk kunt gaan jetskiën. In Egmond aan Zee zijn er op de Noordzee alle mogelijkheden om te gaan jetskiën. De Noordzee is geen extreme diepe zee. Op het leeuwendeel van de plekken van de Noordzee blijft de dieptemeter hangen op zo’n vijftig meter! De Noordzee is in veel opzichten een belangrijke zee. Zo is het de drukst bevaarde zeeroute van de wereld. Daarnaast is het toch een belangrijke leefomgeving voor talrijke vis- en vogelsoorten.