header image
 

Jeu de Boules

Egmond aan Zee is een fantastische badplaats in de provincie Noord-Holland. In Egmond aan Zee is heel veel te beleven. Het leeuwendeel van de mensen komt er voor het strand; een fantastisch strand. Het strand is er schoon, breed en mooi. Naast een stranddagje kun je in Egmond aan Zee, en in diens wijde omgeving, tal van andere dingen ondernemen. Eén van die dingen is het Jeu de Boules-spel! Jeu de Boules is echt een bezigheid die zich prima leent voor de vakantietijd; iedereen vindt het leuk: jong en oud. In tal van vakantieparken in en rondom Egmond aan Zee zijn Jeu de Boules-banen aanwezig. De gasten van deze vakantieparken hebben geluk: zij kunnen hier gratis gebruik van maken!

Pentanque

De term Jeu de Boules is een paraplu-begrip. Op de keper beschouwd worden daar alle spelen mee bedoeld waarbij metalen ballen een prominente rol spelen. De meest bekende variant is de zogenaamde Provençaalse Petanque. Het leeuwendeel van de mensen heeft de neiging om deze twee begrippen door elkaar te mixen, hetgeen dus niet juist is. Als je Pentanque wil gaan spelen, is dat heel gemakkelijk om te regelen. Je hebt niet veel materiaal nodig, bovendien zijn de spelregels heel gemakkelijk: voor iedereen snel te begrijpen: jong en oud!

Houten balletje

Als je Pentanque wil gaan spelen, moet je ervoor zorgdragen dat er drie zaken geregeld zijn: ballen van metaal, één balletje van hout (deze wordt but oftewel cochonnet genoemd) en een solide ondergrond. Bij het spel gaat het maar op één ding: werp de metalen ballen zo dicht mogelijk in de buurt van het houten balletje!