header image
 

Kanoën

Egmond aan Zee ligt uiteraard midden in een duinlandschap, maar in de buurt van het voormalige vissersplaatsje liggen ook uitgestrekte polders. En als je aan polders denkt, denk je aan water. Heel veel water. Water dat zich bovendien heeft verzameld in talloze meertjes, slootjes, greppeltjes, vaartjes, kanaaltjes en geultjes. Eén van de aantrekkelijkste manieren om dit water te verkennen is middels een kano!

 

kanoën Egmond aan Zee

 

Kanoën of kajakken!

Vaak worden de begrippen kano en kajak door elkaar heen gebruikt, alsof het synoniemen zijn. Dat is echter niet terecht, want er zijn wel degelijk verschillen tussen een kano en kajak. Mensen die gaan kanoën gebruiken een enkelbladige peddel om zichzelf voort te stuwen, daarnaast zitten zij in een kano die van boven open is. Mensen die daarentegen gaan kajakken gebruiken een dubbelbladige peddel en zitten in een kajak die van boven gesloten is en waarin een instapgat zit.

In Egmond aan Zee is het heel uitdagend en leuk om met een zeekajak de Noordzee op te gaan. Beginners kunnen dan het beste wachten op een moment dat de zee niet zo wild is, maar voor de echte avonturiers kan de Noordzee niet wild en woest genoeg zijn! Uiteraard is dit niet zonder risico’s en alleen maar weggelegd voor mensen met heel veel ervaring.

Een heel mooi gebied om te kanoën in de buurt van Egmond aan Zee is Julianadorp aan Zee. Julianadorp aan Zee ligt een stuk ten noorden van Egmond aan Zee. Vanuit Julianadorp aan Zee zijn verschillende kanoroutes uitgezet. Kanoroutes die je langs prachtige natuurgebieden, dorpjes en bollenvelden leiden.

Kanoën door de natuur  

In Nederland worden steeds meer natuurgebieden aangelegd, dat geldt ook voor Julianadorp aan Zee. Als boeren de pijp aan maarten geven, worden hun landbouwgronden vaak aangekocht door natuurorganisaties die van de akkers en weilanden zeer fraaie natuurgebieden maken! Deze nieuwe natuurgebieden zorgen er ook voor dat er ook steeds meer en verschillende planten en dieren opduiken in de voormalige landbouwarealen. Vaak zijn deze nieuwe natuurgebieden ook doorklieft met waterpartijen waardoor het mogelijk is om daar doorheen te varen met een kano. Uiteraard een fantastische ervaring!

Kanoën door Julianadorp

Met Julianadorp aan Zee wordt feitelijk het toeristische deel van Julianadorp bedoeld. In Julianadorp aan Zee zijn maar liefst acht vakantieparken én verschillende campings opgetrokken. Julianadorp aan Zee ontvangt jaarlijks meer dan één miljoen toeristen. Het dorpje Julianadorp ligt iets verder van de Noordzee af en telt meer dan 14.000 inwoners. Het dorpje is zeer rijk aan watertjes die het mogelijk maken om mooie kanotochten te maken.

Kanoën door de bloembollenvelden

In Julianadorp en diens omgeving worden heel veel bloembollen gekweekt, het gebied wordt de zogenaamde Noordelijke Bollenstreek genoemd. Deze Noordelijke Bollenstreek is groot, heel erg groot. Het beslaat namelijk meer dan 12.000 hectare en is daarmee het grootste aaneengesloten bloembollengebied van heel Nederland. Eens per jaar staan de bloembollen van de Noordelijke Bollenstreek in volle bloei, dat is aan het einde van april en het begin van mei. Miljoenen sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten, irissen, blauwe druifjes, tulpen, lelies en gladiolen schieten dan boven de grond uit en laten hun kleuren zien aan de wereld. Het is zeer de moeite waard om dit allemaal vanaf het water in een kano te aanschouwen!