header image
 

Kitesurfen

Kitesurfen in Egmond aan Zee! Wauw! Het is tegenwoordig een razendpopulaire sport in heel Nederland. Alle vaderlandse watertjes lenen zich perfect voor kitesurfen. Of je nu op een binnenwater, monding van een rivier, Waddenzee of Noordzee wilt gaan kiten, het is allemaal mogelijk. Wereldwijd staat de teller op meer dan een kwart miljoen kiters. In ons land stappen regelmatig ruim 11.000 kiters op hun board.

Hoge snelheden

Door de kite (vlieger) die op het board staat, laat de kitesurfer zich voorttrekken. Kitesurfen is feitelijk het volle neefje van windsurfen. Doordat er een lifteffect ontstaat kunnen de beoefenaars van de sport los komen van het water en hele hoge sprongen maken. De beoefenaars van de kitesport worden kiteboarders, kitesurfers of kiters genoemd. Een kitesurfer kan een enorm hoge snelheid ontwikkelen. De pro’s schieten met het grootste gemak door de grens van 100 kilometer per uur heen. Op dit moment heeft de Franse kitesurfer Alex Caizergues het wereldrecord in handen. Bij hem stagneert de snelheidsmeter pas bij 103 kilometer per uur!

 

kitesurfer-960951_1920

 

Voor de kitesurfsport is Nederland uiterst geschikt. In ons land waait het namelijk vaak waardoor het mogelijk is om het water op te gaan kiten. Nederlandse topkiters zijn zeer goed en draaien derhalve moeiteloos mee met de top van wereld. Kitesurfen is geenszins alleen weggelegd voor adrenalinejunks, het is ook een sport voor een breder publiek. De veiligheidssystemen die ontwikkeld zijn voor het kitesurfen hebben tegenwoordig een hoog nivo bereikt waardoor het ook een veilige sport is geworden.

Stunts

Kitesurfers kunnen met een heel arsenaal stunts op de proppen komen, hierbij moet je onder andere denken aan handle passes, kiteloops, graps en boardoof. Het is de kunst om met je board los van het water te komen, waardoor het mogelijk is om stunts en tricks te kunnen maken. Er bestaan binnen het kitesurfen twee methodes om ‘air-borne’ te geraken.

De eerste methode is de zogenaamde basisjump. Bij de basisjump vaart de kitesurfer met een constante snelheid loodrecht op de richting van de wind. Daarna stuurt de kitesurfer de kite in de richting van waar hij vandaan kwam. Door deze actie ontstaat er spanning op de lijnen waardoor de kiter de lucht wordt ingetrokken. Na een korte of lange zweefperiode landt de kiter weer op het water.

De tweede methode om los van het water te geraken is middels het zogenaamde pop-up. Hierbij gebruikt de kiter de flexibiliteit van de kiteboard om te kunnen jumpen. Evenals bij de basisjump vaart de kitesurfer bij de pop-up met een constante snelheid loodrecht op de richting van de wind. Vervolgens buigt de kiter door zijn knieën heen en stuurt zijn kiteboard tegen de windrichting in. Ook nu komt de kite los van het water en kan de kitesurfer verschillende stunts en tricks uithalen gedurende het zweefmoment. Zoals gezegd wordt er voor de kust van Egmond aan Zee volop gekitesurft en is het ook voor toeschouwers op het strand een genot om naar het kiten te kijken.