header image
 

Madeliefjes plukken

Uiteraard koopt iedereen zijn of haar levensmiddelen in de supermarkt. Maar daarnaast zijn er ook veel eetbare producten te vinden in de natuur: zo voor het grijpen! Madeliefjes bijvoorbeeld. Oók in het duinlandschap van Egmond aan Zee. Naast het feit dat het bijzonder mooie bloempjes zijn, zijn ze ook nog eens heel erg smakelijk! Zoals alle planten en dieren, hebben Madeliefjes een wetenschappelijke naam: Bellis perennis! Hetgeen eeuwige schoonheid betekent. De bloemknoppen, bloemen en blaadjes zijn allemaal eetbaar van het welogende bloempje! Het is dus een leuk idee om Madeliefjes te gaan plukken in de omgeving van Egmond aan Zee! Ter afwisseling voor een dagje strand, duinen en Noordzee. 

Madeliefjes-gerechten

Koken is een creatief proces; waarbij meerdere ingrediënten worden ingezet. Eén van die ingrediënten kan het Madeliefje zijn. Dit plantje is op verschillende manieren culinair in te zetten: je kunt ze rauw, gekookt of gebakken eten. Zo is het heel erg lekker om ze rauw te verwerken in een salade. Maar ook niet-rauw zijn er veel opties en mogelijkheden. Wat te denken van een lekkere Madeliefjes-roerpakschotel of overheerlijke Madeliefjes-stamppotgerecht. Qua voedingswaarde is het verstandiger om het plantje rauw te eten; als je namelijk warmte toevoegt, gaat een groot deel van de voedingswaarde verloren. Naast het feit dat Madeliefjes smakelijk zijn om te eten, is het ook een lust voor het oog! Het zijn bloempjes waar je heel vrolijk van wordt om naar te kijken!

Soepwonder!

Met Madelief-bloempjes kun je een mooi trucje uithalen. Als je ze namelijk in een bakje soep legt, openen de bloempjes zich. Dat is uiteraard een geweldig en verassend gezicht als je daar niet op rekent. Een heel leuk idee voor als je mensen op bezoek krijgt om te eten!