header image
 

Paardrijden

Paardrijden op het strand. Wauw! Voor de meeste ruiters en amazones is dat dé ultieme ervaring. Als je een strandrit maakt combineer je feitelijk twee dingen op een aangename manier samen: het bedrijven van de paardensport én het genieten van een fantastische omgeving! Ook op het strand van Egmond aan Zee wordt veel met paarden gereden.

 

Paardrijden

 

In de zomer is het uiteraard druk op het strand van Egmond aan Zee, zeker ten tijde van het hoogseizoen. Met paarden op het strand gaan rijden kan dan tot gevaarlijke situaties leiden. Het is dan ook van 1 mei tot 1 oktober niet toegestaan om op het strand te paardrijden tussen 09.00 en 19.00 uur. Buiten deze tijden om mag je gewoon met paarden op het strand komen en is het genieten geblazen.

Paarden zijn ook dol op het strand en worden al heel snel enthousiast als ze het strand en het water zien. Het is een feest om met een paard door de branding te stappen. Het is natuurlijk nog leuker om over het strand te jakkeren met een paard in volle rengalop. Uiteraard kleven daar wel verschillende gevaren aan! Op het strand kunnen namelijk gaten en kuilen zitten, waar een paard lelijk zijn benen in kan breken!

In de buurt van Egmond aan Zee zijn voldoende maneges aanwezig waar je vrij kunt paardrijden en waar je paardrijlessen kunt nemen. Ruiters en amazones die over voldoende rijervaring beschikken kunnen uiteraard een strandrit gaan maken. Wie op vakantie is in Egmond aan Zee hoeft natuurlijk niet noodzakelijk een strandrit te gaan maken. Om toch van het paardrijden te genieten kun je ook in de binnenbak gaan rijden.

Vierhonderd paarden

Mensen zijn dol op records en doen er alles voor om in het Guinnessbook of Records te komen. Er zijn in de loop van de tijd ook veel record gesneuveld waarbij paarden een rol hebben gespeeld. Oók op het strand! Zo heeft men in 2013 geprobeerd om met een recordaantal Friese paarden een strandrit te maken tussen de plaatsjes Julianadorp aan Zee en Sint Maartenszee. De deelnemende 400 Friese paarden kwamen uit de wijde omtrek. Helaas kwam het niet tot een nieuw wereldrecord. Het oude wereldrecord stond op 11.125!

Zwemmen met paarden in de Noordzee

Sommige mensen houden ervan om met paarden in de Noordzee te gaan zwemmen. Het Waddeneiland Terschelling is één van de locaties waar veel met paarden in de Noordzee wordt gezwommen. Paarden kunnen heel goed zwemmen en zijn dol op water. Alle zoogdieren kunnen overigens goed zwemmen. Zelfs olifanten, die meer dan 5.000 kilogram wegen, kiezen zo nu en dan het ruime sop!

Mensen die voornemens zijn om met paarden te gaan zwemmen, moeten wel over de nodige dosis ervaring beschikken. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat het zwemmen voor paarden een zeer intensieve bezigheid is. Je moet je voorstellen dat tien minuten zwemmen voor een paard evenveel energie kost als een training van een uur. Als je met een paard gaat zwemmen in de Noordzee is het ook belangrijk dat je niet te ver het water ingaat en dat je bovendien parallel aan het strand blijft zwemmen. Op het moment dat het edele dier dan vermoeid raakt kan hij weer snel uit het water komen!