header image
 

Paddenstoelen plukken

Egmond aan Zee is ingebed in een bosrijke omgeving. Het is zeer de moeite waard om te wandelen in één van die bossen. Op de keper beschouwd is een bos altijd aantrekkelijk; ieder jaargetijde: zomer, winter, herfst en lente. Veel mensen kunnen enorm genieten van een herfstbos. De kleuren die zich dan openbaren, zijn fenomenaal te noemen. Ook is het leuk om in een herfstbos naar typische spulletjes te zoeken die iedereen direct met het najaar associeert; dennenappels en kastanjes bijvoorbeeld. Het geeft vervolgens veel voldoening om daar een fraai herfststukje van te maken.

Paddenstoelen 

Mensen zijn dol op paddenstoelen! Om ze te tekenen, schilderen, fotograferen … en eten! Het plukken van paddenstoelen is daarom heel erg leuk. Oók in de bossen rondom Egmond aan Zee. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Sommige paddenstoelen zijn namelijk giftig. Je moet dus wel weten wat je doet. Derhalve is het verstandig om met een ervaren plukker het bos in te trekken!

Eetbare paddenstoelen 

Wereldwijd bestaan er duizenden soorten paddenstoelen die prima te eten zijn. In Nederland wordt onder andere veel gezocht naar de oesterzwam, morieltje en het gewoon eekhoorntjesbrood. Het is uiteraard fantastisch om lekkere gerechten te maken van de zelfgeplukte paddenstoelen!

Groene knolamaniet  

De groene knolamaniet is de giftigste paddenstoel die in de Nederlandse bossen te vinden is. In de maanden juli, augustus en september is de groene knolamaniet te vinden in loofbossen; doorgaans voorkomend onder kastanjebomen, hazelaars, beuken en eiken. Nadat je een groene knolamaniet hebt gegeten, treedt een ernstige beschadiging van de lever op die zonder interventie niet meer valt te verenigen met het leven. Oppassen dus!