header image
 

Rozenbottels plukken

De duinen van Egmond aan Zee zijn van een uitzonderlijke schoonheid. Je kunt er fantastische wandelingen maken! In deze duinen leven dieren en groeien planten. Sommige duinplanten dragen eetbare vruchten. Een voorbeeld hiervan is de rozenbottel; een zeer gezonde vrucht! Rozenbottels bevatten veel verschillende soorten vitamines: A, B1, B2, C en E. Er zijn verschillende manieren om rozenbottels te eten. Zo kun je ze rauw eten, maar ze smaken dan wel heel erg bitter/wrang. Als je rozenbottels daarentegen tien minuten kookt, verdwijnt de bitterheid/wrangheid. Het is overigens niet de bedoeling om rozenbottelstruiken helemaal kaal te plukken; je moet er ook nog wat laten hangen voor de vogeltjes. Vogels zijn namelijk óók dol op rozenbotels! Voor vogelspotters vormen rozenbottelstruiken ware hotspots: het is daar altijd een drukte van jewelste!

Rozenbottels en soep

Overal is een soepje van te trekken. Dus ook van rozenbottels! In Zweden is het een ware delicatesse! De Scandinaviërs noemen de rozenbottelsoep Nyponsoppa en is enorm populair. Het is de gewoonte om de soep te serveren met kleine beschuitjes. Deze beschuitjes worden gemaakt van amandelen!

Gevleugelde vrienden

Zogezegd zijn vogels ook heel erg dol op rozenbottels. Als voedselbron spelen ze een hele belangrijke rol gedurende de wintermaanden. Met name koperwieken en kramsvogels zijn er heel blij mee. Het is overigens helemaal niet erg als het even heeft gevroren; dat heeft een positieve impact op de smakelijkheid van de rozenbottels: ze worden er zoeter van!

Jeukopwekkende poeder

Iedereen kent het wel; jeukopwekkende poeder; jeukpoeder dus! Wat niet veel mensen weten, is dat een belangrijke grondstof rozenbottels zijn. Het zijn de harige pluizen die in het midden zitten die het jeukwerk veroorzaken! Deze pluizen moet je dan ook nooit met je blote handen aanraken! Altijd handschoenen gebruiken! Ook nooit opeten. Daarvan gaat je maag irriteren!