header image
 

Schaken

Voor jong en oud is schaken een leuke bezigheid. Ook in Egmond aan Zee wordt heel veel geschaakt. Veel mensen houden van bordspelletjes waarbij dammen en schaken natuurlijk niet mogen ontbreken. Het is plezierig om met vrienden en familie te schaken, ook tijdens de vakantietijd. De meeste vakantiehuisjes die zich Egmond aan Zee, en in diens directe omgeving, bevinden zijn in het bezit van een schaakspel. Sommige mensen zijn heel fanatiek als het om schaken gaat; zijn willen zich aansluiten bij een schaakvereniging. In het op steenworp afstandliggende Bergen aan Zee bevindt zich Schaakclub Bergen! Bij Schaakclub Bergen bestaat de mogelijkheid om tegen goede spelers te spelen! 

Oezbekistan

De geschiedenis van het schaken is uitermate boeiend en gaat heel ver terug in de tijd. De eerste vormen van het schaakspel ontwikkelen zich al duizenden jaren geleden. Over de plaats waar dat zich dat voltrok, was jarenlang een duidelijke consensus: China! Maar vandaag de dag wordt daar anders over gedacht onder de schaakprofessoren. Veel van hen denken dat niet China, maar Oezbekistan aan de bakermat van het schaken stond. Het huidige schaakspel wordt al sinds de 15de eeuw gespeeld. Voor die tijd was het dame-schaakstuk zwak, maar daarna werd het een sterk stuk. De FIDE is de wereldschaakorganisatie die de officiële spelregels vastlegt. De schaakgrootmeesters genieten een hoge status: het zijn grote sterren die miljoenen verdienen!

Materiaal

Het voordeel van schaken is dat je er niet veel voor nodig hebt om het te kunnen spelen: speelstukken, schaakbord en tegenspeler! Eén speler speelt met wit en één speler speelt met zwart.