header image
 

Schelpen zoeken

Op het strand van Egmond aan Zee zijn verschillende activiteiten te ontplooien. Eén van de dingen die je er kunt gaan doen, is gaan speuren naar schelpen. Dát vindt iedereen leuk! Of je nou jong of oud bent; het zoeken naar schelpen is big fun! Sommige mensen leggen hele schelpenverzamelingen aan. Vaak zijn ze in het bezit van fraaie vitrines waar de topschelpen zijn verzameld. Wat ook heel veel mensen doen, is het maken van mooie sierraden van schelpen. Op die manier ontstaan hele originele kunstwerkjes. 

Halfgeknotte strandschelp

Er zijn heel veel verschillende soorten schelpen die je op het strand van Egmond aan Zee kunt aantreffen. De halfgeknotte strandschelp komt van alle schelpensoorten het meest voor op het strand van de Noord-Hollandse badplaats. De halfgeknotte strandschelp is overigens een fossiel dat al miljoenen jaren oud is. Maar het strand van Egmond aan Zee herbergt ook veel zeldzame schelpensoorten. Om zo’n schelp te vinden, is meer geluk nodig.

Stormvloedlijn

Overal op het strand kun je schelpen vinden, maar er zijn een paar hotspots waar je de  meeste kans hebt. Dat zijn de vloedlijn, eblijn en de stormvloedlijn. De vloedlijn is de plaats waar je grote schelpensoorten kunt vinden. Kleine schelpensoorten zijn op te rapen bij de eblijn. Maar het grote feest voor schelpenliefhebbers begint pas echt als het zwaar heeft gestormd op zee. Veel schelpen worden dan losgewoeld en vervolgens op het strand gekwakt; klaar om gevonden te worden bij de zogenaamde stormvloedlijn!

Schelpenbanken

Soms liggen er enorme massa’s schelpen op het strand, óók wel schelpenbanken genoemd. Er bestaan verschillende soorten schelpenbanken: hele schelpbanken en gruisbanken. De gruisbanken zijn dan nog verder onder te verdelen in witte en rode gruisbanken.