header image
 

Snooker

Er bestaan verschillende soorten van biljart; snooker is daar één van! Het is een hele leuke sport/hobby om te beoefenen: snookeren! Veel mensen vinden het zo leuk, dat zij ook gedurende hun vakantie graag het snookerspel willen spelen; óók als zij op vakantie zijn in Egmond aan Zee. Dat is mogelijk! In de omgeving van het Noord-Hollands kustplaatsje bevinden zich heel veel horecagelegenheden, zoals in Alkmaar en Schagen, waar je het spel kunt spelen.

Om te kunnen snookeren, heb je twee spelers/deelnemers nodig. Bij het snooker is de witte bal, de speelbal. Daarnaast heb je nog heel veel andere ballen: één zwarte bal, één roze bal, één blauwe bal, één bruine bal, één groene bal, één gele bal en vijftien rode ballen. Snooker heeft veel weg van pool; een Amerikaans biljartspel. Het grote verschil zit hem in de afmetingen. Zo is een pooltafel veel kleiner dan een snookertafel. 

De mensheid biljart al heel erg lang! Dat is een geschiedenis die terugvoert naar de 15de eeuw. Zo oud is het snooker overigens nog niet. India is het eerste land waar gesnookerd werd. Dat was nog in de tijd dat India een Britse kolonie was. De kolonel Charles Neville Chamberlain stond aan de bakermat van het snooker; hoewel daar geen algehele consensus over bestaat. Snooker werden de soldaten genoemd die in het leger dienden toen India nog een Britse kolonie was. Later kreeg het biljartspel dezelfde naam: snooker!

Tegenwoordig is snooker een megasport; alle toptoernooien worden live op de televisie uitgezonden. De topspelers verdienen heel veel geld en zijn echte beroemdheden!