header image
 

Strandjutten

Eén van de leukste dingen die je kunt gaan doen op het strand van Egmond aan Zee, is om te gaan strandjutten. Het meest geschikte moment hiervoor is uiteraard nadat het hard heeft gestormd op de Noordzee. Na zoveel natuurgeweld kunnen er veel spullen op het strand aanspoelen. Maar ook het jutten naar schelpen kan een leuke bezigheid zijn. Jong en oud vermaken zich daar doorgaans prima mee! Op het strand van Egmond aan Zee zijn veel schelpen te vinden, in allerlei soorten en maten. 

Strandvoogd

Strandvonderij is een andere benaming voor strandjutten. Als het zwaar weer is op zee, kunnen schepen in de problemen komen. Dat is het moment dat lading overboord kan slaan. In het ergste geval vergaat een heel schip. Uiteindelijk zal de lading aanspoelen en beschikbaar komen voor jutters. Als een jutter wat vindt op strand mag hij dat officieel niet houden, hij moet dat overdragen aan de autoriteiten; de landsheer of zijn vertegenwoordiger; de strandvoogd. Gelukkig bestaat nog wel het fenomeen van het vindersloon! Daar kan de jutter altijd een beroep op doen! 

Misleiden

Soms ‘hielpen’ de strandjutters de zeeschepen op een slinkse wijze. Men maakte vuur op het strand en ‘lokten’ zo de schepen richting de gevaarlijke kust en hoopten daarmee dat ze schipbreuk leden waarna de kostbare lading op het strand zou aanspoelen. Doorgaans werd over het lot van de schipbreukelingen niet gemaald.   

Armoede 

Vroeger was het de armoede dat de mensen in kustdorpen en eilanden dreef om te gaan jutten. Zo was het aangespoelde wrakhout uitermate geschikt voor de kachel, maar ook was het een prima bouwmateriaal.