header image
 

Supboarden

Supboarden is één van de meest hippe watersporten van de laatste tijd, ook in Egmond aan Zee! Het supboarden kent verschillende namen zoals stand up paddle surfing, SUP-boarden, suppen, peddelsurfen, supsurfen, stand up paddle-boarden of staande peddelen. Op ieder Nederlands watertje kun je gaan supboarden, óók op de Noordzee!

 

Supboarden Egmond aan Zee

 

Supboarden en golfsurfen zijn twee handen op één buik, de sporten lijken sterk op elkaar. Uiteraard zijn er ook grote verschillen: golfsurfers staan geknield op hun board, supboarders daarentegen staan recht op hun board. Een golfsurfer peddelt zonodig met zijn handen en een supboarder peddelt met een peddel.

Hawaï

Supboarden zag het levenslicht op Hawaï. Op dit Amerikaanse eiland is ook het golfsurfen uitgevonden. In tegenstelling tot golfsurfen, is supboarden heel snel te leren. Als het niet harder waait dan windkracht 4 kun je het water opgaan om te gaan supboarden. In vergelijking tot golfsurfen wordt bij supboarden een lange board gebruikt met een minimale lengte van 3 meter. Het sleutelwoord bij supboarden is ‘balans’. Je moet zorgen dat je op de board blijft staan, onderwijl kun je heerlijk genieten van de omgeving. Een omgeving die in Egmond aan Zee bestaat uit de Noordzee, de duinen en het strand.

Supboarden is razend populair én daarnaast supergezond. Feitelijk is het een allesomvattende workout. Om in balans te blijven worden alle spieren van het menselijke lichaam ingezet. De spieren van de rug, buik, armen en benen doen dus allemaal mee. Uiteraard is supboarden ook een calorieënvreter. Al met al is het dus een supergezonde sport.

Het supboarden heeft twee kanten: op rustig water kun je jezelf relaxed voortbewegen en in wat ruiger water kun je jezelf gedragen als een ware golfsurfer. Het supboarden heeft zich zelfs ontwikkeld tot een echte wedstrijdsport. Gedurende het jaar worden supboardwedstrijden gehouden, de zogenaamde SUP World Tour. In Friesland is het zelfs mogelijk om een echte elfstedentocht te supboarden. Het is de verwachting dat supboarden uiteindelijk zal gaan toetreden tot de familie van de Olympische sporten.

Zeehonden

Supboarden voor de kust van Egmond aan Zee is fantastisch. Je bent één met de natuur. Vanaf het Noordzeewater heb je een geweldig uitzicht op het strand en het duinlandschap. Bovendien ben je op de Noordzee niet alleen. Als je aan het supboarden bent, vliegen vogels met je mee. En met een beetje geluk laten zelfs zeehonden zich aan het wateroppervlakte zien!

Nederland telt twee soorten zeehonden: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Zeehonden zijn zogenaamde waterzoogdieren. Naast zeehonden zijn er in Nederland nog twee andere soorten waterzoogdieren: bruinvissen en witsnuitdolfijnen. Helaas laten bruinvissen en witsnuitdolfijnen zich niet zo vaak aan mensen zien.

De gewone zeehond is een zeeroofdier die algemeen voorkomt in de Waddenzee. Het is een beest dat nauw verwant is aan de larghazeehond. Een andere naam voor de larghazeehond is de West-Pacifische zeehond. Als je een zeehond ziet raak je vertederd door diens mooie ogen. De dieren hebben derhalve een hoge aaibaarheid. Maar vergis je niet, het is een echte rover waarbij de meeste vissoorten die in de Noordzee rondzwemmen op zijn menu staan.