header image
 

Vliegen met een drone

Het is heel erg leuk om met een drone te vliegen. Je voelt je enerzijds piloot en anderzijds kom je in een positie om prachtige beelden te maken. Deze beelden kunnen foto’s of video’s zijn. Vroeger waren drones nog heel erg duur, maar vandaag de dag zijn ze voor vrijwel iedereen toegankelijk; voor jong en oud. De prijzen van drones hebben een duikvlucht genomen. Naast het feit dat drones tegenwoordig goed betaalbaar zijn, is er ook een grote variatie in drones: klein, groot, et cetera. 

Vrije deel van het luchtruim

Als je de trotse eigenaar bent van een drone, wil je er uiteraard mee gaan vliegen. Maar dat mag niet overal. Je mag met een drone alleen maar vliegen in het vrije deel van het luchtruim. Het niet-vrije deel van het luchtruim staat onder controle van de luchtverkeersleiding. In het niet-vrije deel van het luchtruim gelden tijdelijke en permanente vliegverboden. Om de veiligheid van het vliegverkeer te borgen, is het niet toegestaan om boven of in de buurt van vliegvelden met een drone te vliegen. Dat verbod geldt ook voor plekken waar zich massa’s mensen ophouden; dan moet je denken aan festivals en outdoor popconcerten. 

Geluk voor droneliefhebbers

Als je een droneliefhebber bent en je bent op vakantie in Egmond aan Zee, kun je met een gerust hart aan het werk. Er moet overigens wel onderscheid gemaakt worden tussen de particuliere en zakelijke inzet van drones. Als je zakelijk met een drone vliegt, moet je daar wel een vergunning voor aanvragen.