header image
 

Vliegeren

Iedereen in Nederland is opgegroeid met vliegeren; Zelf een vliegertje in elkaar knutselen of er eentje in de winkel kopen. Er dient maar aan twee voorwaarden te worden voldaan om fijn te kunnen vliegeren. Uiteraard moet het waaien, maar daarnaast moet je ook een geschikte locatie zien te vinden. Het Noordzeestrand is een geweldige locatie om te vliegeren. Op het strand heb je namelijk geen last van obstakels die het vliegeren kunnen frustreren. Op het strand staan geen bomen, huizen of hoogspanningsmasten, et cetera.

 

Vliegeren Egmond aan Zee

 

Als je het strand van Egmond aan Zee bezoekt, is de kans heel groot dat je daar ook veel mensen ziet die een vliegertje oplaten. Voor vakantiegangers is vliegeren een leuke bezigheid. Er is echter ook een groepje fanatiekelingen die nog een stapje verder gaat; voor hen is het geen vakantieactiviteit, maar een passievolle hobby of sport!

Vliegeren voor de fun

Als je voor de fun wilt vliegeren ben je op het strand van Egmond aan Zee overal welkom. Als je niet in het bezit van een vlieger bent is dat geen probleem, in het voormalige vissersdorpje zijn verschillende winkels waar je vliegers kunt kopen. Mensen die voor het plezier vliegeren gebruiken daarvoor eenvoudige, eenlijnige vliegers. Met dit type vliegers mag je overal op het strand van Egmond aan Zee vliegeren. Het is wel van belang om je te realiseren dat je een goede controle over je vlieger moet hebben anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor de andere mensen op het strand. De lengte van de lijn mag bovendien niet langer zijn dan 100 meter.

Vliegeren voor de sport

Mensen die gaan sportvliegeren oftewel stuntvliegeren gebruiken vliegers die daadwerkelijk stuurbaar zijn. Dat is dan ook het verschil met het recreatief vliegeren. Als je gaat sportvliegeren zijn de basisregels tamelijk eenvoudig. Als je wilt dat de vlieger naar links vliegt, trek je aan de linker stuurlijn. Als je wilt dat de vlieger naar rechts vliegt, trek je aan de rechter stuurlijn. Du moment dat je aan één stuurlijn blijft trekken, gaat de vlieger een cirkel maken. Uiteraard is het maken van een looping hét meest spectaculaire wat je met een vlieger kunt doen. Voor het maken van een looping is het belangrijk dat de vlieger op grote hoogte zit. Op het strand van Egmond aan Zee is het niet overal toegestaan om te vliegeren met vliegers die worden aangestuurd middels twee of meerdere stuurlijnen.

Powerkite

Sommige vliegers zijn bijzonder krachtig, de zogenaamde powerkites. Met een powerkite is het mogelijk om heel veel objecten voorwaarts te trekken zoals personen, mountainboards en buggy’s. Als je met een powerkite werkt, is het goed om je te realiseren dat het een enorm krachtige vlieger is. Derhalve is het van belang het je in een veilige omgeving aan het werken bent en dat je bovendien over deugdelijk materiaal beschikt. Uiteraard is het verstandig om een helm te dragen tijdens het powerkiten. In de jaren 80 van de vorige eeuw zag het zogenaamde buggyen oftewel buggiën het levenslicht. Peter Lynn wordt beschouwd als de grondlegger van het buggyen. Hij ontdekte dat je met een driewielig karretje en een vlieger (kite) zeer hoge snelheden kon ontwikkelen.