header image
 

Vogelspotten

Mensen die van vogels houden kunnen met een gerust hart naar Egmond aan Zee togen. Het voormalige vissersdorp ligt centraal in een duin- en strandlandschap. In een duin- en strandlandschap is het doorgaans druk met kust- en zeevogels. Daarnaast liggen vlak in de buurt van Egmond aan Zee verschillende polders die ook een grote aantrekkingskracht uitoefenen op heel veel vogelsoorten.

 

Vogelspotten Egmond aan Zee

 

Vliegtuigspotters zijn mensen die zich wapenen met verrekijkers en camera’s om daarmee zoveel mogelijk vliegtuigen te bekijken én op de gevoelige plaat vast te leggen. Vaak verzamelen vliegtuigspotters zich rondom vliegvelden. Vogelspotters daarentegen hebben een ander werkterrein. Zij verschuilen zich in bossen en weilanden en hopen daar op ontmoetingen met gevleugelde vrienden. Vliegtuigspotters kunnen bij tijd en wijle in de gevarenzone komen. Als zij in een ver land geheime, militaire vliegtuigen fotograferen lopen zij het risico opgepakt te worden.

Dat risico loop je natuurlijk niet als je aan het vogelspotten bent. Geheime, militaire vogels zijn er niet. Dat is echter niet helemaal waar, er zijn wereldconflicten geweest waarbij postduiven een belangrijke rol speelden. De beroemdste postduif van de Tweede Wereldoorlog luistert naar de naam GI Joe. Dankzij de inzet van deze bonte doffer werden de levens gered van meer dan duizend Engelse soldaten. De informatie die GI Joe overbracht voorkwam namelijk een dodelijk bombardement. Mensen die van vogels houden, waarbij ik uiteraard niet mensen bedoel die van gebraden vogeltjes houden, willen niet graag aangesproken worden als vogelspotters. Zij praten liever van vogelaars.

Kustvogels

Meeuwen zijn de meest voorkomende kustvogels van Nederland. Binnen de meeuwenfamilie heb je verschillende soorten en maten. De grootste meeuw van Nederland is de grote mantelmeeuw. Deze kustvogel doet zijn naam eer aan, de vogel heeft namelijk vleugels met een spanwijdte van meer dan 1,5 meter. De grote mantelmeeuw is een vogel die wél in ons land overwintert, maar er níet voornemens is om er zijn eitjes te leggen.

Er zijn heel veel verschillende soorten meeuwen beschreven, meer dan 102! Het zijn vogels die middelgroot tot groot zijn. Meeuwen zijn doorgaans grijs of wit gekleurd, waarbij de kop en de snavel vaak zwarte tekeningen bevatten. De snavel van meeuwen is lang en stevig. Als je naar de roep van meeuwen luistert is dat onmiskenbaar. Het is namelijk een schellend en krijsend geluid. De poten van meeuwen zijn uitgerust met zwemvliezen.

Veel meeuwen zijn vleeseters en hebben derhalve levende en dode dieren op hun menu staan. Met name krabben en vissen worden door de meeuwen hoog geadoreerd. Meeuwen houden zich voornamelijk op langs de kust, ze gaan niet ver de zee op en trekken ook niet ver het binnenland in. Na ongeveer 2 jaar krijgen de kleine meeuwensoorten hun volwassen verenkleed. Bij de grote meeuwensoorten duurt dat nog 2 jaar langer, dus pas na 4 jaar. Meeuwen broeden in grote kolonies. In deze broedkolonies heerst veel drukte en lawaai. Het broedsel van meeuwen bestaat uit twee tot drie eitjes, gespikkelde eitjes. Voor de bouw van hun nest gebruiken meeuwen plantaardig materiaal. Meeuwen behoren tot de nestvlieders. Een uit het ei kruipende meeuwenkuiken is donzig en kan al direct lopen!