header image
 

Wadlopen

Uiteraard ligt Egmond aan Zee niet aan de Waddenzee, dus wadlopen vanuit het voormalige vissersdorpje zit er niet in. En bovendien valt de Noordzee ook niet droog! De Waddenzee ligt echter niet zo heel erg ver weg van Egmond aan Zee. Den Oever is de dichtstbijzijnde plaats ten op zichte van Egmond aan Zee waar je kunt deelnemen aan wadlooptochten. Den Oever is zelfs het enige plaatsje in de provincie Noord-Holland waar wadlooptochten worden georganiseerd!

 

wadlopen Egmond aan Zee

 

De Waddenzee wordt ook wel de laatste echte wildernis van Nederland genoemd, het is een extreem mooi en uniek natuurgebied. Als je in het gebied bent, wordt het zogenaamde wadgevoel opgewekt. Het wadgevoel geeft je het gevoel van extreme vrijheid. Het wadlopen heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw een enorme vlucht genomen. Feitelijk is het dus nog een vrij jonge sport. Als het laagwater is, wordt de Waddenzee betreden waarbij niet het contact met de vaste grond verloren gaat. Tijdens het wadlopen wordt er dus niet gezwommen.

Waddeneilanden

Het is zelfs mogelijk om middels wadlopen de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog te bereiken vanaf het vaste land. Wadlopen naar de andere drie Waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling is echter zeer gevaarlijk en moeilijk. Alleen zeer ervaren wadlopers en avonturiers zijn in de wieg gelegd om dit op een verantwoorde manier te volbrengen. Feitelijk zijn er dus twee vormen van wadlopen: enerzijds rondzwerven op het wad en anderzijds een oversteektocht maken naar één der Nederlandse Waddeneilanden.

Iedere dag voltrekt het moment van laagwater zich op een ander moment. Zo kun je op de ene dag gaan wadlopen om 8 uur in de ochtend, terwijl je een week later pas om 6 uur in de middag het wad op kunt gaan. Als je aan een wadlooptocht deelneemt, kom je van alles tegen; mosselbanken, zandplaten en slik. Het komt regelmatig voor dat je tot je knieën in de slik wegzakt. Daarnaast moet je doorlopend kwelders, geulen en prielen doorwaden. Helemaal droog houd je het dus niet. Maar uiteindelijk bepalen de weersomstandigheden de moeilijkheidsgraad van wadlopen.

Geen laarzen

Mensen die enerzijds van de natuur houden en anderzijds sportief zijn aangelegd, vinden hun maximale geluk bij wadlopen. Als je gaat wadlopen, is het verstandig om droge kleding mee te nemen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten moet je tijdens wadlopen geen laarzen aantrekken. Als je met laarzen gaat wadlopen zuig je jezelf vast in de modder en is het zo klaar met het wadlopen! Nee, je kunt beter hoge schoenen, surfschoenen of duikschoenen aantrekken tijdens het wadlopen.