header image
 

Wandelen

Mensen die van wandelen houden komen in Egmond aan Zee prima aan hun trekken. Uiteraard ligt een wandeling over het strand van het voormalige vissersdorpje het meest voor de hand. Ieder seizoen is uitermate geschikt voor strandwandelingen. Daarnaast is het een feest om door de duinen van Egmond aan Zee te kuieren!

 

wandelen Egmond aan Zee

 

Strand

De meeste mensen voelen een enorme aantrekkingskracht tot het Noordzeestrand. Uiteraard is het geweldig om de wind door je haren te laten wapperen en even zorgeloos te zijn. Als het gedurende de zomermaanden heet is, kun je bovendien verkoeling zoeken in het Noordzeewater. Maar ook het voorjaar, de herfst en de winter zijn uitermate geschikt om op het strand te vertoeven. Als er bijvoorbeeld een storm opsteekt die de Noordzee razend maakt, is het zeer spectaculair om aan de kust te verblijven. Vroeger waren er dan ook veel jutters op het strand van Egmond aan Zee te vinden.

In de oude tijd werden namelijk de ladingen op schepen niet zo goed vastgemaakt en sloeg de handelswaar bij zware stormen nogal eens overboord. Deze (kostbare) lading spoelde dan aan langs de kust. Tegenwoordig vervoeren de meeste zeeschepen robuuste zeecontainers waar geen landing meer vanaf dondert. Hoe hard het ook stormt! Egmond aan Zee heeft een lang strand dat te boek staat als één van de mooiste en schoonste van heel Nederland. Het strand van Egmond aan Zee is te bereiken middels zeven verschillende strandopgangen. Direct achter de strandopgangen zijn zeven fraaie strandpaviljoens geposteerd.

Het is natuurlijk een klein feestje om na een mooie standwandeling even bij te komen in een strandpaviljoen. Vroeger waren strandpaviljoens veredelde snackbars waar dampende frituurpannen hun werk deden en waar patatten en frikadellen te scoren waren. Tegenwoordig werkt dat heel anders. Heden ten dage zijn strandpaviljoens namelijk echte restaurants waar heerlijk geluncht en gedineerd kan worden. Waar een keukenbrigade zijn uiterste best doet om de mooiste spijzen op tafel te zetten.

Duinen

Eén van de meest intrigerende natuurlandschappen die ons landje kent is het duinlandschap. Het is een leefomgeving voor ontelbaar veel planten- en diersoorten. Deze uniek planten en dieren zijn voor het oplettende oog goed te spotten. Eén van de opvallendste bewoners van de duinen zijn de sperwers. Het zijn roofvogels die geduldig boven de duinen hangen en plotseling zich uit de lucht laten vallen als een kamikaze. Nietsvermoedende muizen zijn dan het haasje.

Een andere duinbewoner is het konijn. Vroeger kwamen er heel veel konijnen voor in de duinen, tegenwoordig zijn ze veel zeldzamer. De konijnenpopulaties zijn namelijk ernstig gedecimeerd geraakt door hardnekkige ziektes die ronddoolden binnen het konijnenvolk. Konijnen vervullen echter een zeer belangrijke functie in de duinen. Zij zorgen ervoor dat het gras kort blijft waardoor er een ideale habitat ontstaat voor tal van andere diersoorten. De tapuit is bijvoorbeeld een vogelsoort die erg afhankelijk is van konijnen. Deze kleine vogel legt namelijk zijn eitjes in verlaten konijnenholen. Met andere woorden; als de konijnen uit het duinlandschap verdwijnen, verdwijnen ook de tapuiten. Door de duinen van Egmond aan Zee zijn tal van paden aangelegd waar je urenlang doorheen kunt wandelen en helemaal tot rust kunt komen.