header image
 

Zandsculpturen maken

Egmond aan Zee heeft een prachtig strand. Het heeft een mooie lengte en breedte. Het strand van deze Noord-Hollandse badplaats leent zich derhalve prima voor een breed scala aan activiteiten. Als je aan strand denkt, denk je in eerste instantie aan zonnige dagen dat je fijn je huidje kunt bruinen en zo nu en dan verkoeling kunt zoeken in het Noordzeewater. Maar feitelijk is iedere dag van het jaar geschikt om een bezoekje te brengen aan het strand. Zo is het ronduit spectaculair om gedurende de najaarsstormen op het strand te zijn; de golven bereiken dan grote hoogtes en slaan met veel geweld kapot in de branding. 

Kuilen en zandkastelen 

Als je met kids op het strand bent, willen ze direct aan de slag. Geef ze een paar emmertjes en schepjes en ze willen gelijk zandkoekjes bakken, diepe kuilen graven en wonderbaarlijke zandkastelen boetseren. De kuilen die soms gegraven worden, zijn diep; heel diep. Daar wordt vaak de hele stranddag aangewerkt. Dat geldt ook voor de zandkastelen. Maar aan het einde van de dag komt de grote spelbreker opzetten. Tijdens vloed zoeken de golven namelijk steeds hogere delen van het strand op. Hierbij spoelen ze alles weg wat ze op hun pad tegenkomen. 

Zandsculpturen 

Voor kinderen is het een leuke strandbezigheid om zandkoekjes en zandkastelen te bouwen, maar er zijn ook mensen voor wie het bittere ernst is. Dit zijn ware strandzandkunstenaars die schitterende zandsculpturen maken. Deze kunnen bovendien hele grote hoogtes bereiken. Er worden ook regelmatig zandsculptuurwedstrijden gehouden op verschillende vaderlandse stranden. Het is fantastisch om hier getuige van te zijn!