header image
 

Zeehonden spotten

Zeehonden spotten vanaf het strand van Egmond aan Zee! Wie wil dan nou niet! Het is mogelijk, maar de kans is klein. Als je je kansen wil vergroten om in Nederland zeehonden te zien, moet je naar de Waddenzee of naar Zeeland gaan. Dát zijn de plaatsen waar ze in grote getalen voorkomen. 

Gewone en grijze zeehond

In Nederland leven twee soorten zeehonden: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Er zijn veel verschillen tussen deze twee fantastische zeezoogdieren. Om onderscheid te maken, kun je het beste naar hun kop kijken. Voor een ronde hondenkop moet je bij de gewone zeehond zijn; een afgeplatte kop daarentegen vind je bij de grijze zeehond.

Waddenzee en Zeeland 

De Waddenzee is een schitterend en uniek natuurgebied waar zowel de gewone als grijze zeehond leeft. Met meer dan 3.500 exemplaren is de populatie gewone zeehonden veel groter dan de 1.000 grijze zeehonden die er voorkomen. In de Zeeuwse wateren leven ongeveer 200 gewone zeehonden. Het aantal grijze zeehonden is hier ook minder. Doordat de waterkwaliteit steeds beter wordt, is het de verwachting dat de aantallen gewone en grijze zeehonden steeds hoger worden in de Nederlandse wateren!

Zeehonden-tochten

Gelukkig zijn er in Nederland verschillende aanbieders van zeehonden-tochten die het mogelijk maken om heel dicht bij zeehonden in de buurt te komen. Er ontstaat dat de mogelijkheid om ze goed te bekijken en bestuderen. Bovendien kun je ze dan perfect fotograferen en filmen! Dat levert doorgaans mooie plaatjes en filmmateriaal op! Een ontmoeting met een zeehond is heel bijzonder. Door hun betoverende ogen, lijken ze heel aaibaar. Maar vergis je niet; zeehonden zijn op en top roofdieren.