header image
 

Zeevissen

Nederland zit boordevol met mensen die een grote liefhebberij hebben aan sportvissen. Ze spreken regelmatig af met vismaten en nestelen zich vervolgens aan de waterkant in fraaie natuurgebieden. Het sportvissen bevat verschillende elementen die het een aantrekkelijke bezigheid maakt; enerzijds heerst er spanning of de vissen wel dan niet zullen bijten en anderzijds bivakkeer je in een prachtige natuur. Met andere woorden: adrenaline giert door je bloedbanen, maar tegelijkertijd kom je volledig tot rust.

 

Zeevissen Egmond aan Zee

 

De meest ultieme manier van sportvissen in Nederland is het zeevissen! Ons land is in het bezit van twee zeeën waar je heerlijk kunt zeevissen: de Waddenzee en de Noordzee. Feitelijk is de Waddenzee een onderdeel van de Noordzee. Helaas zwemmen er in de Noordzee geen mega-tonijnen of andere joekels van zeevissen rond, die je na een langdurig gevecht uit het water moet takelen. Laat onverlet dat de Noordzee een visrijke zee is waar het heerlijk sportvissen is.

Er zijn feitelijk twee manieren om vissen aan de Noordzee te onttrekken: het strandvissen of het bootvissen. Uiteraard zijn deze twee vormen van zeevissen allebei mogelijk in Egmond aan Zee. Egmond aan Zee is niet voor niets een voormalig vissersdorpje!

Zeevissen vanaf het strand

Als je vanaf het strand van Egmond aan Zee een hengel uitgooit, ben je aan het strandvissen oftewel kustvissen. Deze manier van zeevissen is zeer aantrekkelijk. Het strand is een namelijk een bijzondere plek om te vissen; de zeelucht is zilt, in de lucht tetteren meeuwen en prachtige duinen kijken toe! Overdag kan het op een zomerse dag natuurlijk heel druk zijn op het strand, maar als de avond valt wordt dat een heel ander verhaal. De wind gaat langzaam liggen en de badgasten verlaten één voor één het strand. Op een bepaald moment ontstaat er een serene rust en wordt het heel aangenaam hengelen.

Strandvissen is goed te vergelijken met dijkvissen of damvissen, maar er zijn ook een paar grote verschillen. Als je vanaf het strand vist moet je meestal je lijn meer dan 100 meter uitgooien, de vis zit namelijk redelijk ver weg. Bij een dijk of een dam werkt dat anders; het water is dan al veel sneller diep, vanaf de kant gezien. Voordat je een hengel in de zee gooit, moet je eerst bepalen welke vissoorten je voornemens bent om te bejagen. Dit is namelijk belangrijk voor de hengelkeuze én de visstrategie die je moet gaan voeren om succesvol te gaan vissen.

Zeevissen vanaf een boot

Je kunt er ook voor kiezen om de Noordzee op te gaan om te gaan zeevissen met een boot. Feitelijk zijn er dan twee opties: of je huurt zelf een boot met een paar maten en gaat er zelf op uit, óf je stapt aan boord van een vissersboot met een kapitein en volledige bemanning. In het laatste geval wordt alles voor je geregeld en hoef je zelf niet eens te kunnen vissen. Kabeljauw, gul en makreel zijn de favoriete zeevissen waarop gejaagd wordt tijdens het bootvissen op de Noordzee. Het materiaal waarmee gevist wordt aan boord is anders dan aan wal. Tijdens het bootvissen op volle zee worden korte hengels ingezet die bovendien zijn geprepareerd met zwaar lood.