header image
 

Zeilen

Als je een strandwandeling maakt in Egmond aan Zee is er een vrij grote kans dat je in de Noordzee zeilboten voorbij ziet zeilen. Dat is een fraai gezicht. Het is echter nog fraaier om aan boord te zijn van een zeilboot. Het is namelijk een geweldige ervaring om te zeilen langs de Noordzeekust. In ons land wordt er gezeild op meren, rivieren, de Waddenzee, het IJsselmeer én op de Noordzee. De meest ultieme zeiltocht is te maken op de Noordzee!

 

Zeilen Egmond aan Zee

 

 

Iedereen die zelf wilt gaan zeilen, moet uiteraard een zeilboot zien te regelen. Het aantal soorten zeilboten die op de markt is, is heel erg groot. Daarbij moet je denken aan varien, catamaran, solo, valk, optimist, et cetera. Het zeezeilen kent een lange geschiedenis en geeft heel veel mensen vreugde. Je kunt in Egmond aan Zee meegaan met een zeiltocht, maar je kunt er ook deelnemen aan zeillessen en uiteindelijk zelf een bootje gaan besturen.

Zeezeilen op de Noordzee

De prestigieuze Volvo Ocean Race is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je over zeezeilen mijmert. Tijdens deze wedstrijd racen de boten van de ‘rich and famous’ tegen elkaar in de azuurblauwe wateren van verre tropische oorden. Echter het zeilen op de Noordzee is óók een hele aantrekkelijke bezigheid. Zo bestaat er bijvoorbeeld de mogelijkheid om op 1 dag de oversteek te maken naar Engeland. Na het vertrek uit Nederland zie je binnen 1 dag plotseling de krijtrotsen van de Engelse kust opdoemen. Op zo’n moment heb je wel het gevoel dat je een stevige zeiltocht achter de kiezen hebt!

De Noordzee is uiteraard donker en grijs van kleur, echter als er een licht briesje opsteekt ontstaan er al snel hele mooie schuimkoppen. Schuimkoppen waar je intens van kunt genieten. Op de Noordzee zijn de golven kort, daardoor kunnen er ongemakkelijke bewegingen ontstaan die je zeeziek kunnen maken. In het Caribische gebied is dat een heel ander verhaal. Daar veroorzaken de golven een lange, comfortabele deining.

Een andere mooie zeilbestemming vanuit Nederland is het Duitse eiland Helgoland. Helgoland is feitelijk een grote rotsbrok. Een grote steenmassa die een zeer grote meeuwenkolonie herbergt en waar bovendien heel veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog zijn te bekijken. Het is zeker de moeite waard om het eiland te bezoeken.

Er wordt vaak gezegd dat wanneer mensen op de Noordzee kunnen zeilen, dat zij overal kunnen zeilen. De Noordzee is namelijk de drukst bevaarde zee van de wereld. Ieder jaar zijn er duizenden scheepsbewegingen op een relatief klein stukje water. Het is dus een kwestie van goed opletten als je daar met een zeilboot doorheen laveert. Tegenwoordig hebben de grote zeeschepen radar en AIS (Automatic Identification System) aan boord, maar dat is nog geen garantie dat zij alle zeilboten kunnen waarnemen. Goed opletten dus!

Daarnaast heb je als zeezeiler te maken met getijdenbewegingen. Door de wind en de stromingen kan een lastige Noordzee ontstaan. Als je aanboord stapt van een zeilboot loop je bovendien het risico om zeeziek te worden. Als je wilt vóórkomen dat je zeeziek wordt, kun je van tevoren medicatie innemen waardoor je er veel minder last van zult hebben.