header image
 

Zwemmen

Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om in de zomer te gaan zwemmen in de Noordzee van Egmond aan Zee. De gemiddelde temperatuur van het Noordzeewater bedraagt in de zomer ongeveer 20 graden Celsius. Dat zorgt voor een aangename verkoeling op hete zomerse dagen. Voordat je in de Noordzee duikt, moet je wel eerst goed kijken naar de post van de reddingsbrigade. Dat is namelijk de plaats waar de vlag wappert. De kleur van de vlag is bepalend of het verantwoord is om te gaan zwemmen in de Noordzee.

 

Zwemmen Egmond aan Zee

 

Du moment dat er een rode vlag in de mast is gehesen, is het verboden om te gaan baden of zwemmen in het zeewater. Als er een gele vlag wappert is het gevaarlijk om te gaan baden of zwemmen in het zeewater. Het weer is hierbij van grote invloed. Bij een gele vlag is het ook niet toegestaan om met drijvende voorwerpen te water te gaan zoals zwembanden, luchtbedden en rubberboten.

Er kan ook een oranje windzak aan het wapperen zijn. Is dat het geval; dan mag je baden en zwemmen, maar je mag dan ook geen drijvende voorwerpen meenemen in verband met het risico op afdrijven. Tussen twee roodgele vlaggen geldt een bewaakte badzone. Dat wil zeggen dat er binnen het gebied toezicht wordt gehouden door strandwachten. Binnen de zone is het alleen maar toegestaan om te baden en te zwemmen. Voor andere watersporten is het een verboden gebied. Tussen twee zwart-wit geblokte vlaggen is het toegestaan om te watersporten. Op het moment dat er zogenaamde vraagtekenvlag in de mast wordt gehesen betekent dit dat er een kind is gevonden. Een kind dat zijn of haar ouders kwijt is geraakt en naarstig op zoek is naar hen.

Het is niet zonder risico om te zwemmen in de Noordzee. Zo is het heel verstandig om uit de buurt van zogenaamde muien te blijven. Met muien worden onderbrekingen in de zandbanken bedoeld. Deze onderbroken zandbanken kunnen namelijk verraderlijke stromingen veroorzaken, die voor mensen tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.

Zwemmen in Egmond aan Zee

Er zullen uiteraard dagen zijn dat het weer het niet toelaat om op een verantwoorde manier te gaan zwemmen in de Noordzee die voor de kust van Egmond aan Zee ligt. Gelukkig zijn er in de buurt van het voormalige vissersplaatsje tal van zwembaden aanwezig, waar je heerlijk kunt gaan zwemmen! Een echte aanrader om te gaan zwemmen is bijvoorbeeld het subtropische zwembad dat zich in Julianadorp aan Zee bevindt. Julianadorp aan Zee ligt in de zogenaamde Kop van Noord-Holland.

Zwemmen is supergezond. Als je aan het zwemmen bent ben je enerzijds heel veel calorieën aan het verbranden en anderzijds maak je spieren die pijnlijk zijn weer soepel. Stijve spieren zijn namelijk dol op warm water. Ook voor de conditie is vaak zwemmen heel goed, de conditie zal daardoor toenemen. Het is heel verstandig om jonge kinderen snel te leren zwemmen. Als ze dan onverhoopt te water raken, zullen ze niet snel in de problemen komen. Daarnaast zijn de meeste kinderen dol op zwemmen. Alle zoogdieren kunnen overigens goed zwemmen, ook de zwaarste olifanten!