Egmond aan Zee: powerkiten!

Powerkiten op het strand van Egmond aan Zee! Wauw! Wie wil dat nou niet. Midden tussen de elementen je laten meevoeren door de wind. Op het strand van Egmond aan Zee zijn sommige delen bedoeld voor activiteiten. Het zogenaamde activiteitenstrand. Op dit stukje strand is het toegestaan om te gaan powerkiten. In Egmond aan Zee zijn overigens prachtige vakantie-accommodaties te huur.

Sporten in een geweldige omgeving dus. Een omgeving die bestaat uit een prachtige natuur. Eén van de dieren die zich maar al te graag toont in deze natuur is de blauwe breedscheenjuffer.

Blauwe breedscheenjuffer

De blauwe breedscheenjuffer heeft een vleugelspanwijdte die tussen de 40 en 75 millimeter ligt. Mensen die de blauwe breedscheenjuffer willen spotten, moeten zorgen dat ze in de maanden mei, juni, juli, augustus en september buiten zijn. De blauwe breedscheenjuffer is nauwelijks met andere juffersoorten te verwarren. De blauwe breedscheenjuffer heeft namelijk een dubbele schoudernaadstreep en afgeplatte schenen. De nimf van de blauwe breedscheenjuffer heeft kieuwplaten die aan het einde worden voortgezet met een draadvormige structuur.

De blauwe breedscheenjuffer laat zich op veel plekken zien in Nederland. Dan moet je onder andere denken aan beken en rivieren. Deze beken en rivieren stromen langzaam en zitten bovendien stampvol met planten. Ze komen ook voor bij afgravingen die uiteindelijk gevuld zijn met water. Water dat bovendien veel zuurstof bevat. De paring bij de blauwe breedscheenjuffer is spectaculair. De man blijft namelijk met diens achterlijfstangen verankerd achter de kop van de vrouw. Deze positie wordt de zogenaamde tandempositie genoemd. Middels de tandempositie wordt er naar de plek gevlogen waar het leggen van eitjes kan plaatsvinden.