Egmond aan Zee: rolstoelvakantie!

In Egmond aan Zee barst het van de accommodaties. Dan moet je denken aan hotels, vakantiehuizen, vakantieparken en campings. Ook voor mensen met een beperking zijn er in het voormalige vissersplaatsje meer dan voldoende accommodaties. Dan moet je onder andere denken aan mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. Voor hen zijn er veel aanpassingen gemaakt, waardoor zij er zorgeloos hun rolstoelvakantie kunnen leiden.

Als je aan Egmond aan Zee denkt, denk je uiteraard aan het strand en de Noordzee. Dus voor mensen die van het strandleven houden, is het een heerlijke plek. Maar ook natuurliefhebbers kunnen met een gerust hart naar het Noord-Hollandse kustplaatsje togen. Eén van dieren die je er kunt treffen is de pluimvoetbij.

Pluimvoetbij

De pluimvoetbij heeft een lengte die tussen de 13 en 15 millimeter schommelt. Het is een bijensoort die in de maanden juli, augustus en september buiten te zien is. Het verschil in uiterlijk tussen de heren en dames pluimvoetbijen is groot. Bij de dames heeft de kop en het borststuk een geelbruine beharing. Bovendien heeft het borststuk een donkere zone. De heren hebben een ruige beharing met een geelbruine kleur. De pluimvoetbij heeft een sterke voorkeur voor kustduinen, stuifzanden, binnenlandse heiden en zandige terreinen. De pluimvoetbij maakt graag nesten in grote groepen in de buurt van zandpaden. Bij de pluimvoetbij zijn composieten de favoriete bloemen voor het verzamelen van nectar en stuifmeel. Dan moet je dus denken aan wilde cichorei, echt bitterkruid en havikskruid. Het nest van de pluimvoetbij kan meer dan 50 centimeter diep in de grond zitten.