Egmond aan Zee: zonder files bereiken!

In het verkeer kunnen grote ergernissen ontstaan. Bumperkleven is daar een fraai voorbeeld van. Of gesneden worden door een andere weggebruiker. Ook het filerijden  is verschrikkelijk. Iedere avond ontstaan er op de vaderlandse wegen kilometerslange files, de zogenaamde avondspits. Naast de woon- en werkverkeerfiles worden we ieder jaar ook geteisterd door files gedurende de zomervakantie. Zeker als mensen de vaderlandse kust proberen te bereiken.

Veertigtal kustplaatsen

Nederland kent een veertigtal kustplaatsen. Sommige van deze kustplaatsen zijn heel erg druk. Scheveningen bijvoorbeeld. Het is bijna onmogelijk om daar op een zomerse dag bij te komen. Een grote mensenmassa probeert dan de kust te bereiken om af te koelen op het strand en in de Noordzee. Gelukkig is de situatie in Egmond aan Zee heel anders. Naar deze badplaats ontstaan doorgaans geen files. In Egmond aan Zee heb je de keuze uit heel veel verschillende soorten vakantie-accommodaties. Als je eenmaal in je vakantiehuisje of vakantie-appartementje zit, kan het grote genieten gaan beginnen. Genieten van de duinen, het strand en de zee. In het kustgebied leven heel veel verschillende soorten dieren waaronder piepkleine insecten. Eén van die insecten is de geelgerande tubebij.

Geelgerande tubebij

De geelgerande tubebij is een zogenaamde broedparasiet. In bijenland wordt dan gesproken van een koekoeksbij. In het leeuwendeel van de gevallen is de grote wolbij de klos. De geelgerande tubebij vindt verschillende bloemsoorten interessant. Dat varieert van composieten tot aan lipbloemigen. Het beest is zwart met verder lichte segmentranden. De geelgerande tubebij heeft vrijwel geen haren en heeft een opvallende punctering. De geelgerande tubebij is een echte cultuurvolger die vaak in dorpen en steden opduikt.