header image
 

Alkmaar

Op 10 minuten rijden van Egmond aan Zee ligt Alkmaar. Deze nationale kaasstad van Nederland telt bijna honderdduizend inwoners en is daarmee de grootste stad van de regio. De binnenstad van Alkmaar is bijzonder fraai en staat bol van restaurants en andere eetgelegenheden. In Alkmaar worden bovendien het hele jaar door culinaire festiviteiten georganiseerd.

 

 

Heel veel restaurants 

Uiteraard hebben alle grote Amerikaanse fastfoodketens een vestiging in Alkmaar. Iedereen die dus zin heeft in de hamburgers van McDonald’s of Burger King kan met een gerust hart naar Alkmaar togen. Hou je meer van kip? Dat is ook geen probleem! KFC is ook in Alkmaar aanwezig. Naast het fastfood zijn alle denkbare keukens in Alkmaar vertegenwoordigd. In de stad zijn derhalve talloze Franse, Italiaanse, Spaanse, Mexicaanse, Argentijnse, Griekse, Thaise en Portugese restaurants aanwezig. Uiteraard wemelt het in Alkmaar ook van de shoarmazaken, snackbars en viskramen!

Terrasje pakken!

Het is een waar feest om in Alkmaar een terrasje te pakken. In het centrum van de binnenstad hebben zich de grote terrassen verzameld. Op zomerse dagen ploffen de Alkmaarders én de toeristen massaal op de terrassen neer en kan het grote genieten gaan beginnen. Onder het genot van een hapje en een drankje is het dan aangenaam vertoeven in de warme zon. Tegenwoordig kun je het hele jaar door buiten op terrassen zitten. Als het buiten koud is, zorgen de uitbaters van de horecaondernemingen er wel voor dat het buiten warm wordt. Hiertoe gebruiken zij straalkachels.

Verfrissend ijs

Op zomerse dagen krijgt iedereen vroeg of laat zin in een lekker verfrissend ijsje. Ons land kent inmiddels meer dan zevenhonderd ijssalons. IJssalons waar de lekkerste (Italiaanse) ijs aan de man wordt gebracht. Het spreekt uiteraard voor zich dat er in Alkmaar ook verschillende ijssalons zijn die een breed assortiment aan vers ijs verkopen. Heden ten dage kun je kiezen uit ontelbaar veel verschillende ijssmaken zoals malaga, perzik, citroen, appel, peer, stroopwafel, tiramisu, vanille, mokka, koffie, banaan, kersen en mandarijn.

Wereldberoemde kaasmarkt

Alkmaar staat natuurlijk bekend om diens wereldberoemde kaasmarkt. Het is zeer bevelenswaardig om deze kaasmarkt te bezoeken. De kaasmarkt vindt jaarlijks gedurende het toeristenseizoen plaats. Dat wil zeggen vanaf de eerste vrijdag van april tot en met de eerste vrijdag van september. De markt begint dan om 10.00 uur en eindigt om 12.00 uur. De kaasmarkt van Alkmaar is een hele grote toeristische trekpleister die ook hele hordes buitenlandse toeristen naar de Noord-Hollandse stad trekt. In maar liefst vijf verschillende talen wordt er dan uitleg gegeven over het reilen en zeilen op de kaasmarkt. Dus naast het Nederlands, ook in het Duits, Engels, Frans en Spaans!

Heerlijke kaas 

Door de vaste delen in de melk te scheiden van het vocht ontstaat kaas. Eiwitten, vetten en mineralen worden onder de vaste delen verstaan. Bij de verdere bereiding van kaas wordt er een mengel van stremsel, zuursel en zout toegevoegd. De uiteindelijk kaas bevat dierlijk vet, dierlijk eiwit, calcium, vitamine A, vitamine B en vitamine D. Er is maar liefst 10 liter melk nodig om 1 kilogram kaas te maken. Nederland is een grote producent van kaas. Ieder jaar wordt er meer dan 660 miljoen kilogram kaas in ons land geproduceerd. Het leeuwendeel van deze kaas wordt in zeer grote fabrieken gemaakt.