header image
 

Schagen

Na Alkmaar is Schagen de tweede ‘grote’ stad die vlak in de buurt van Egmond aan Zee ligt. De afstand tussen de beide plaatsen is ongeveer 15 kilometer. Het centrum van Schagen is bijzonder sfeervol en bezit tal van restaurants en andere eetgelegenheden. Het dorp staat bekend om de talrijke culinaire festiviteiten die er worden georganiseerd.

 

Schagen Egmond aan Zee

 

Restaurants

Liefhebbers van de grote Amerikaanse fastfoodketens kunnen in Schagen alleen maar terecht bij de McDonald’s. Op dit moment hebben de Burger King en de KFC namelijk nog geen vestigingen in het Noord-Hollandse plaatsje. Uiteraard zijn wel alle keukens in Schagen aanwezig zoals Chinees-Indisch, Italiaans, Spaans, Thais, Nederlands, Pizzeria’s, tapas restaurants, Zuid-Amerikaans, Mexicaans, Argentijns, internationaal, Grieks, pannenkoekhuizen, eetcafés, vegetarisch, shoarmatenten, friettenten, cafetaria’s, et cetera.

Terrassen

Als de zon schijnt is het in Schagen helemaal een feestje. Schagen kent namelijk heel veel terrassen waar de mensen dan massaal neerploffen. Op de terrassen kun je heerlijk lunchen en dineren waarbij het dan leuk is om naar het voorbijtrekkend publiek te koekeloeren. Tegenwoordig kun je het hele jaar door genieten van het terrasleven. Als het buiten wat kouder wordt, worden de straalkachels in stelling gebracht waardoor het toch aangenaam warm blijft.

IJssalons

Ambachtelijk bereid ijs is bij verschillende ijssalons te verkrijgen in Schagen. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten ijs te verkrijgen. Honderden! Het is natuurlijk fantastisch om op een snikhete dag verkoeling te vinden bij een ijskoud ijsje.

Markten

Liefhebbers van markten kunnen met een gerust hart naar Schagen togen. Iedere donderdag is het raak, dan wordt de grote weekmarkt van Schagen georganiseerd. De Gedempte Gracht en de Laan zijn de twee straten waar deze markt plaatsvindt. Een markt waar overigens van alles is te krijgen. Tijdens de zomer is het voor marktliefhebbers helemaal de moeite waard om naar Schagen te reizen. Dan wordt 10 weken lang de traditionele Westfriese klederdrachtmarkt georganiseerd. De Gedempte Gracht, de Laan, Nieuwe Laagzijde en de Molenstraat zijn de straten waar deze markt wordt gehouden. De Westfriese Folklore staat centraal tijdens de Westfriese klederdrachtmarkt. Zo zijn er optochten met historische rijtuigen en traditionele kleding te bewonderen.

West-Friesland is niet het westen van de provincie Friesland, maar een regio in de provincie Noord-Holland. Het gebied wordt omsloten door de zogenaamde Westfriese Omringdijk. Deze dijk heeft een lengte van maar liefst 126 kilometer. Schagen, Medemblik, Enkhuizen en Hoorn zijn de belangrijkste plaatsen die in West-Friesland liggen. In West-Friesland wordt een eigen dialect gesproken. Zo spreekt men Schagen uit als Skagen!

The Secret Garden

‘The Secret Garden’ is een evenement dat eens per jaar in Schagen wordt georganiseerd. Het is een vrolijk zomerfestival waar veel muziek wordt gespeeld en waar men daarnaast heerlijk kan eten en drinken. The Secret Garden wordt meestal in de maand september gehouden.

Noordzee op ’t Noord

In de zomer wordt ieder jaar in Schagen het culinaire visfestijn Noordzee op ’t Noord gehouden. Het is een bijzonder sfeervol evenement waarbij er door een koor zeemansliederen worden gezongen. Daarnaast laten poonrokers en nettenboeters hun ambacht aan het aanwezige publiek zien. Bovendien zijn er bij tientallen kraampjes heerlijke visgerechtjes te proberen!