Heel Nederland staat vol met vakantieverblijven. Nog niet zo heel erg lang geleden waren heel veel vakantieparken en campings te vinden op de Veluwe en in Drenthe. Tegenwoordig willen de meeste Nederlanders aan de vaderlandse kust hun vakantie doorbrengen.
Badplaatsje
Aan de Noordzeekust zijn de achterliggende jaren de vakantiehuisjes, strandhuisjes, vakantieparken, campings, vakantiestudio’s en vakantie-appartementen als paddestoelen uit de grond geschoten. Dit proces heeft zich ook voltrokken in Egmond aan Zee. In dit Noord-Hollandse kustplaatje wonen niet veel mensen, maar het badplaatsje ontvangt ieder jaar wel heel veel toeristen. Voor al die toeristen zijn alle bovengenoemde accommodaties te verkrijgen. Als je eenmaal in Egmond aan Zee bent, kan het grote genieten gaan beginnen. Ook van de natuur. Van de wormkruidbij bijvoorbeeld.
Wormkruidbij
De wormkruidbij heeft een lengte die tussen de 8 en 9 millimeter ligt. Het insect vliegt door het Nederlandse landschap in de maanden juni, juli en augustus. Het borststuk en kop van de wormkruidbij zijn licht roodbruin behaard. Het achterlijf daarentegen bevat dichte haarbanden met een witgrauwe kleur. De wormkruidbij komt het liefst voor op steilwanden die uit leem of zand zijn opgetrokken en die in de stralende zon liggen. In Nederland is de wormkruidbij geen zeldzame verschijning. De wormkruidbij is vrij kieskeurig als het om bloemkeuze gaat. Composieten zijn de vrijwel de enige planten waar ze op vliegen; het boerenwormkruid bijvoorbeeld. De nestgang van de wormkruidbij heeft een diepte van 5 centimeter. De meeste gangen hebben een horizontaal verloop, maar het nest kan ook vertakte gangen bevatten. De wormkruidbij nestelt graag bij soortgenoten. Soms bevinden zich duizenden nestgangen op een heel klein oppervlakte. De broedcellen van de wormkruidbij hebben een jasje aan van een perkamentachtige substantie.