Kijkduin: slapen op het strand!

Als je op het strand van Kijkduin aan het wandelen bent, valt het op dat er ook vakantiehuisjes op het strand staan. Dit zijn de zogenaamde strandhuisjes oftewel strandslaaphuisjes. Het hoeft uiteraard geen betoog dat het vakantievieren in een strandhuisje een geweldige ervaring is. Kijkduin is niet de enige vaderlandse kustplaats waar je heerlijk in een strandhuisje kunt bivakkeren; strandhuisjes zijn ook te vinden in het Noord-Hollandse Julianadorp aan Zee en in het Zeeuwse Kamperland. De grootste bonus van een strandhuisje is uiteraard dat de Noordzee aan je voeten ligt. Een Noordzee waar je heerlijk in kunt zwemmen.

Paling

Als je in de Noordzee aan het zwemmen bent, zwem je niet alleen. De Noordzee is ook het domein van heel veel verschillende soorten vissen. Eén van de meest bijzondere vissoorten die zich in de Noordzee laat zien, is paling. Eén van de dingen waarmee paling zich duidelijk onderscheidt van andere vissoorten, is het feit dat paling maar één keer per jaar paait. Alle palingen paaien bovendien maar op één plek op de wereldbol, namelijk in de Sargassozee. De Sargassozee ligt op een afstand van duizenden kilometer van de Noordzee vandaan.

Het voortbestaan van paling is de laatste decennia onder grote druk komen te staan. Er worden niet veel jonge glasaaltjes meer aangetroffen langs de Noordzee. De paling wordt geteisterd door visziektes, parasieten en met name zware overbevissing. Wellicht zal het niet meer zo heel erg lang duren dat je bij de visboer geen broodje paling meer kunt verkrijgen!