Luxe slapen op het Kijkduinse strand!

Slapen in de natuur is in Nederland helaas verboden. Dat valt namelijk onder de noemer wildkamperen. Het Noordzeestrand is één van de mooiste stukjes natuur die er in Nederland valt op te tekenen. Iedereen zou weleens willen overnachten op het Noordzeestrand. Wel, dat is sinds een paar jaar wél mogelijk, op een legale manier!

Strandhuisjes

Op verschillende plaatsen op het Nederlandse Noordzeestrand staan namelijk strandhuisjes oftewel strandslaaphuisjes. Dat zijn gewoon luxe vakantiewoningen op het strand. Deze strandslaaphuisjes zijn te vinden op het Kijkduinse strand, het Kamperlandse strand en het strand van Julianadorp aan Zee.

Rivierprik 

Strandslaaphuisjes staan vanzelfsprekend op het strand en daarmee dicht in de buurt van de Noordzee. De Noordzee is het domein van vissen en andere zeedieren. Eén van die vissoorten is de rivierprik.

Levensduur

De totale levensduur van de rivierprik bedraagt 4 tot 7 jaar. De rivierprik leeft 4 jaar in de bodem van de rivieren. Als de rivierprik is volgroeid, zwemt hij naar de zee. In de zee leven ze als parasieten; door bloed te zuigen bij hun slachtoffers. Haringen en sprotten staan onder andere op de slachtofferlijst van de rivierprik.

Beschermde diersoort

Vóór 1945 kwam de rivierprik zeer algemeen voor in de Nederlandse rivieren. Echter in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw daalden de aantallen rivierprikken in de vaderlandse rivieren. Gelukkig namen de aantallen weer toe in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Heden ten dage is de rivierprik een beschermde diersoort en is de Nederlandse regering verplicht om beschermingszones aan te leggen voor de rivierprik. Voor de kust van Egmond aan Zee leven ook rivierprikken!