Markt in Egmond aan Zee!

Iedere donderdagochtend wordt er een markt gehouden in Egmond aan Zee. Op die markt is van alles te koop. Vroeger werd gezegd; op de markt is je gulden een daalder waard. Dat is nog steeds zo. Op de markt liggen de prijzen veel lager dan in de winkel. Het is natuurlijk leuk om met de verse groentes van de markt in je vakantie-accommodatie te gaan koken.

Egmond aan Zee is niet alleen in het bezit van een wekelijkse markt, het voormalige vissersdorpje is ook gezegend met een prachtige natuur. Een mooie flora en fauna. Eén van de fraaiste dieren die je er kunt spotten, is de beekrombout.

Beekrombout

De beekrombout heeft een lichaam dat een gele kleur heeft met zwarte vlekken. Het leeuwendeel van de poten van de beekrombout is zwart. In eerste instantie is de kop, het achterlijf en het borststuk geel van kleur. Als het beest echter ouder wordt, verandert dit langzaam naar groen. De lengte van de beekrombout ligt tussen de 45 en 50 millimeter. De larve heeft een lengte die tussen de 24 en 33 millimeter ligt. Als je de beekrombout wil zien vliegen, moet je in de maanden april, mei, juni en juli buiten zijn. De bodem van een rivier of beek is het terrein waar de larven leven. Als de nacht valt, gaan de larven van de beekrombout op jacht op de bodem. De larven van de beekrombout kunnen vaak overwinteren. Dat kan twee, drie of vier keer. Op een bepaald moment sluipen de imago’s uit. De jonge beekrombouten verspreiden zich dan. Immer ver weg van het voortplantingswater. De volwassen beekrombouten jagen het liefst boven ruige bossages en langs de randen van bossen.