Mooie zomervakantie in Egmond aan Zee!

Vroeger was Egmond aan Zee een echt vissersdorpje. De mannen van het plaatsje waren lange tijd op de Noordzee om daar nietsvermoedende visjes aan het water te onttrekken. Heden ten dage wordt er niet meer beroepsmatig in het Noord-Hollandse kustplaatsje gevist. Tegenwoordig wordt er op een andere manier de kost in Egmond aan Zee verdient, namelijk middels het toerisme; het is één van de populairste badplaatsen van Noord-Holland. Voor toeristen zijn er verschillende manieren om te overnachten in Egmond aan Zee zoals in vakantie-parken.

Het leeuwendeel van de mensen dat een bezoek aan Egmond aan Zee brengt, komt er voor het strand, de duinen en de zee. De natuur in Egmond aan Zee is overweldigend. De meeste dieren die er voorkomen, behoren tot de vogels. Nou is dat niet helemaal waar. Het zijn de insecten die het in aantallen winnen van de gevleugelde vrienden. Eén van de meest fascinerende insectensoorten die je in Egmond aan Zee zult spotten, is de akkerhommel.

Akkerhommel

Het nest van de akkerhommel bevindt zich doorgaans onder de grond. Daarvoor worden oude muizennesten gebruikt. Maar ze kunnen ook nesten boven de grond in elkaar knutselen. Dan moet je denken aan verlaten vogelnesten, lege nestkastjes, composthopen, graspollen en onder het mos. Een kolonie van akkerhommels kan uit meer dan tweehonderd werksters bestaan. De koningin heeft een lengte van 22 millimeter, de werkster heeft een lengte van 15 millimeter en het mannetje heeft een lengte van 14 millimeter. De vleugelspanwijdte van de koningin bedraagt 32 millimeter.