Op het strand van Kijkduin slapen!

Als je op vakantie gaat, moet je er uiteraard voor zorgdragen dat je ergens kunt gaan slapen. Met andere woorden; je moet zorgen voor een aangename accommodatie. Als je op vakantie wil gaan aan de Noordzeekust, kan ik me voorstellen dat je het liefst op het strand zou willen slapen, maar in ons kikkerlandje is dat helaas nergens toegestaan. Gelukkig is daar toch min of meer de laatste tijd wel verandering in gekomen!

Strandhuisjes

De zogenaamde strandhuisjes oftewel strandslaaphuisjes zijn namelijk dé oplossing. Heden ten dage poppen ze op steeds meer plekken op op het vaderlandse Noordzeestrand. Kijkduin, Julianadorp aan Zee en Kamperland zijn de badplaatsen waar je moet zijn als je op het strand wil gaan slapen in een strandhuisje.

Makreel

Het Noordzeestrand loopt aan de ene kant over in de duinen en aan de andere kant over in de Noordzee. Een Noordzee die de natuurlijke habitat vormt voor tal van interessante vissoorten zoals makreel. Makreel is verwant aan tonijn. Als je naar het verschil in grootte kijkt, lijkt dat niet voor de hand liggend. Makreel mag dan een stuk kleiner zijn dan tonijn, dat wil niet zeggen dat het geen sterke vis is. Makrelen zwemmen het liefst in de vorm van een school. Ze bivakkeren daarnaast bij voorkeur zo dicht mogelijk bij het wateroppervlakte. Vislarven, garnalen, kreeften, jonge haringen en sprotten staan op het menu van makrelen. Voor de menselijke consumptie is makreel een belangrijke vissoort. Bij iedere visboer kun je makreel kopen. Makreel zit boordevol met vitamine B12. Omdat makreel de neiging heeft om snel te bederven, wordt de vis vaak gestoomd vooraleer hij verkocht wordt.