De meeste mensen die hun vakantie in Egmond aan Zee doorbrengen zullen met name geïnteresseerd zijn in de zee, het strand en de duinen. Maar ook cultuurliefhebbers komen er aan hun trekken, zo is op steenworp afstand van Egmond aan Zee de Abdij van Egmond te bezoeken; de oudste abdij van Nederland. De Abdij van Egmond is gelokaliseerd in het plaatsje Egmond-Binnen. Naast Egmond-Binnen dragen ook Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef de naam ‘Egmond’ in hun plaatsnaam. Overigens liggen de drie plaatsjes vlak bij elkaar.
Geschiedenis van de Abdij van Egmond
Aan het begin van de 10de eeuw werd de Abdij van Egmond (Sint-Adelbertabdij) door graaf Dirk I van Holland gesticht. Hiermee is de Abdij van Egmond zoals eerder gezegd de oudste abdij van Nederland. Rond 950 kwamen er monniken uit Gent naar de Abdij van Egmond om Gods lof te zingen. In 1573 kwam er abrupt een einde aan de middeleeuwse periode van de Abdij van Egmond; het bouwwerk werd door de Geuzen in brand gestoken. De ruïnes van de Abdijkerk en de ernaast gelegen Buurkerk sierden daarna nog eeuwenlang de velden rondom Egmond op. Uiteindelijk werden in 1800 de laatste overblijfselen van de Abdij van Egmond opgeruimd.
Het klooster werd echter aan het begin van de 20ste eeuw weer herbouwd. Monniken uit Oosterhout gingen vanaf 23 augustus 1935 de Priorij van Sint-Adelbertha weer bevolken. 15 jaar later volgde de verheffing tot abdij; in die tijd waren de gebouwen flink uitgebreid. Met het op een ambachtelijke manier vervaardigen van kerkkaarsen werd in 1945 begonnen, op deze manier konden de monniken de kost verdienen. Tegenwoordig is het assortiment aan kaarsen flink uitgebreid en zijn er kaarsen te koop met allerlei thema’s en voor talloze gelegenheden. Naast de kaarsenmakerij herbergt de Abdij van Egmond ook een keramiekfabriek (pottenbakkersatelier). Als je heden ten dage de abdij bezoekt kun je daar rondneuzen in een monastieke winkel, een religieuze boekhandel, een museum en een tentoonstellingsruimte. In de tentoonstellingsruimte worden regelmatig exposities gehouden.
Benedictijnse monniken
De Abdij van Egmond is het onderkomen van een groep Benedictijnse monniken. In totaal zijn er in Nederland vijf verschillende Benedictijnse kloosters: de Sint-Adelbertabdij (Egmond-Binnen), Sint-Willibrordabdij (Doetinchem), Sint-Benedictusabdij (Vaals), Sint-Liobaklooster (Egmond-Binnen) en de Onze-Lieve-Vrouweabdij (Oosterhout). In de Onze-Lieve-Vrouweabdij leeft een gemeenschap van Benedictinessen.
De Benedictijnen en Benedictinessen leven volgens de kloosterregel van Sint Benedictus. Sint Benedictus was een in Nursia (het huidige Italiaanse Norcia) geboren heilige die leefde tussen 480 en 547 na Christus. De kloosterregel van Benedictus is uiteindelijk van grote invloed gebleken en heeft zich in de loop van de tijd wijd verspreid over de wereld. Monniken moeten volgens Benedictus drie geloften afleggen: armoede, kuisheid en gehoorzaamheid aan de abt. De abt is de leider van een abdij. De kloosterregel van Benedictus betekent dat er acht uur wordt gebeden, acht uur wordt gewerkt en acht uur wordt gerust.
De monniken van de Abdij van Egmond
In de Abdij van Egmond leven op dit moment dertien monniken. Het leven van de monniken bestaat voor een groot deel uit gebed. Dit gebed wordt onder andere vormgegeven in de dagelijks gezongen liturgie van getijden en eucharistie. Daarnaast verrichten de monniken veel werkzaamheden zoals huishoudelijke taken en arbeid in de keuken en tuin. Bovendien worden er veel ambachten uitgevoerd zoals het eerder genoemde kaarsenmaken.
Bezoek de Abdij van Egmond
Het is mogelijk om een rondleiding (vanaf tien personen) te krijgen door de kaarsenmakerij, de pottenbakkerij, het museum en de abdijkerk. Zo’n rondleiding begint met een ontvangst met koffie en koek waarna de kapel van de Abdij wordt bezocht, de Abdij zelf blijft een gesloten deel voor bezoekers. Daarnaast worden er regelmatig Abdijconcerten (concerten en voordrachten) georganiseerd in de abdijkerk.
Adres
Abdijlaan 26
1953 BH Egmond-Binnen