header image
 

Alkmaardermeer

Op 18 kilometer afstand ten zuidoosten van Egmond aan Zee bevindt zich het Alkmaardermeer. Het Alkmaardermeer wordt ook wel aangeduid als het Lange Meer of Langemeer, maar dat zijn namen van vroeger. Het Alkmaardermeer behoort tot de gemeente Castricum. Daarnaast grenst het Alkmaardermeer aan het plaatsje Akersloot.

 

Alkmaardermeer zeilsport

 

Waterhuishouding

Het Alkmaardermeer is samen met het Uitgeestermeer het ‘Alkmaarder en Uitgeestermeer’. Het Alkmaardermeer is een groot meer en heeft dus een groot wateroppervlakte. In dit kader is het Alkmaardermeer erg belangrijk voor de Noord-Hollandse waterhuishouding. De naam van het Alkmaardermeer heeft het te danken aan het feit dat het meer dicht in de buurt van Alkmaar ligt. Mensen die van watersporten houden komen op het Alkmaardermeer erg aan hun trekken. Daarbij moet je dan denken aan zwemmen, waterskiën, kitesurfen en windsurfen.

Zeilen

Uiteraard is het Alkmaardermeer ook een toplocatie voor de zeilsport. Er worden dan ook het hele jaar door veel verschillende zeilwedstrijden gehouden op het Alkmaardermeer. Aan de oevers van het Alkmaardermeer zijn dan ook verschillende havens aanwezig waar al die (zeil)schepen kunnen worden afgemeerd. Met name in de zomer is het heel erg gezellig bij het Alkmaardermeer. Op het water wemelt het dan van de plezierbootjes en andere vaartuigen. Aan de oevers van het Alkmaardermeer zijn veel goede faciliteiten aanwezig zoals eet- en drinkgelegenheden. Mensen die van wandelen en fietsen houden, kunnen ook met een gerust hart naar het Alkmaardermeer togen. Langs het Noord-Hollandse meer zijn namelijk heel veel wandel- en fietspaden aangelegd waar je fantastisch over kunt wandelen en fietsen!